eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Gyászolók amerikai és izraeli zászlókat égetnek az amerikai légicsapásban január 3-án Bagdadban elhunyt Kászim Szulejmáninak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevű különleges egysége parancsnokának és Abu Mahdi al-Muhandisznak, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjének a búcsúztatásán Teheránban 2020. január 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Szulejmáni likvidálása után a szlovák katonák elhagyták Irakot

Peter Pellegrini szlovák kormányfő állásfoglalásában közölte, hogy az iraki időszerű helyzetre való tekintettel, amely miatt a NATO-küldetés leállítására került sor, a biztonsági előírásokkal összhangban, átmenetileg Irakon kívülre helyezték át a küldetésüket teljesítő hét szlovák katonát.

Két nappal a bejelentést megelőzően még a szlovák belpolitikában is kisebb összetűzést okozott a Szulejmáni tábornok meggyilkolása után kialakult közel-keleti helyzet. Egymásnak esett ugyanis Peter Pellegrini kormányfő és Andrej Danko házelnök az Irakban tartózkodó szlovák katonák miatt. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke gyáva alibistának nevezte a miniszterelnököt, amiért nem küldte el azonnal a kormánygépet a jelenleg Irakban tartózkodó hét szlovák katonáért. „Felszólítom a miniszterelnököt, hogy ne várjon a szlovák parlament döntésére, hanem haladéktalanul cselekedjen.

Viselkedjen férfiként, és tegye meg, amit miniszterelnökként kötelessége lenne, és hozza haza a katonáinkat”

– üzente Danko a közösségi oldalán.

Pellegrini azt válaszolta Dankónak, hogy ne mondja meg, mit kell tennie. A miniszterelnök szerint, ha Szlovákia megpróbálná egyenként evakuálni azokat a szlovák katonákat, akik a NATO iraki kiképzési missziójában vannak, az veszélyeztetheti az életüket. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a szlovák katonák egy közös NATO-küldetés keretében tartózkodnak Irakban, az ottani kormány meghívására, és ennek a missziónak nincs köze az amerikai támadásokhoz.

Pellegrini szerint nem szabad elhamarkodott lépéseket hozni, és várni kell a NATO tagállamainak közös döntésére.

„Nem szeretnék ilyen érzelmi alapú, kissé primitív politikát folytatni” – reagált korábban a szlovák miniszterelnök.

Ondrejcsák Róbert, a védelmi minisztérium hidas államtitkára Peter Pellegrini álláspontjával értett egyet. Azt mondta, az elsietett, egyoldalú lépések és kijelentések csak károsan hatnak. „Meg kell őriznünk a hidegvérünket, és elsősorban Szlovákia érdekeit kell szem előtt tartanunk, még akkor is, ha választási kampány van” – közölte a magyar nemzetiségű államtitkár.

A kormányhivatal keddi tájékoztatása viszont arról szólt, hogy a szlovák katonákat már kivitték az ország területéről, áthelyezésük a biztonsági előírások szerint zajlott. A hírt megerősítette Peter Pellegrini szóvivője is. „Az iraki aktuális helyzetre való tekintettel, amely miatt a NATO-küldetés leállítására került sor, a biztonsági előírásokkal összhangban, átmenetileg Irakon kívülre helyeztük át a missziójukat teljesítő hét szlovák katonát” – tájékoztatott Patrícia Macíková. A kormányhivatal szerint a következő lépésekről a szövetségesekkel való egyeztetés után fognak dönteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×