INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

szlovákia

katonaság

irak

peter pellegrini

nato

irán

szulejmáni

Gyászolók amerikai és izraeli zászlókat égetnek az amerikai légicsapásban január 3-án Bagdadban elhunyt Kászim Szulejmáninak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevű különleges egysége parancsnokának és Abu Mahdi al-Muhandisznak, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjének a búcsúztatásán Teheránban 2020. január 6-án.

Szulejmáni likvidálása után a szlovák katonák elhagyták Irakot

Peter Pellegrini szlovák kormányfő állásfoglalásában közölte, hogy az iraki időszerű helyzetre való tekintettel, amely miatt a NATO-küldetés leállítására került sor, a biztonsági előírásokkal összhangban, átmenetileg Irakon kívülre helyezték át a küldetésüket teljesítő hét szlovák katonát.

Két nappal a bejelentést megelőzően még a szlovák belpolitikában is kisebb összetűzést okozott a Szulejmáni tábornok meggyilkolása után kialakult közel-keleti helyzet. Egymásnak esett ugyanis Peter Pellegrini kormányfő és Andrej Danko házelnök az Irakban tartózkodó szlovák katonák miatt. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke gyáva alibistának nevezte a miniszterelnököt, amiért nem küldte el azonnal a kormánygépet a jelenleg Irakban tartózkodó hét szlovák katonáért. „Felszólítom a miniszterelnököt, hogy ne várjon a szlovák parlament döntésére, hanem haladéktalanul cselekedjen.

Viselkedjen férfiként, és tegye meg, amit miniszterelnökként kötelessége lenne, és hozza haza a katonáinkat”

– üzente Danko a közösségi oldalán.

Pellegrini azt válaszolta Dankónak, hogy ne mondja meg, mit kell tennie. A miniszterelnök szerint, ha Szlovákia megpróbálná egyenként evakuálni azokat a szlovák katonákat, akik a NATO iraki kiképzési missziójában vannak, az veszélyeztetheti az életüket. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a szlovák katonák egy közös NATO-küldetés keretében tartózkodnak Irakban, az ottani kormány meghívására, és ennek a missziónak nincs köze az amerikai támadásokhoz.

Pellegrini szerint nem szabad elhamarkodott lépéseket hozni, és várni kell a NATO tagállamainak közös döntésére.

„Nem szeretnék ilyen érzelmi alapú, kissé primitív politikát folytatni” – reagált korábban a szlovák miniszterelnök.

Ondrejcsák Róbert, a védelmi minisztérium hidas államtitkára Peter Pellegrini álláspontjával értett egyet. Azt mondta, az elsietett, egyoldalú lépések és kijelentések csak károsan hatnak. „Meg kell őriznünk a hidegvérünket, és elsősorban Szlovákia érdekeit kell szem előtt tartanunk, még akkor is, ha választási kampány van” – közölte a magyar nemzetiségű államtitkár.

A kormányhivatal keddi tájékoztatása viszont arról szólt, hogy a szlovák katonákat már kivitték az ország területéről, áthelyezésük a biztonsági előírások szerint zajlott. A hírt megerősítette Peter Pellegrini szóvivője is. „Az iraki aktuális helyzetre való tekintettel, amely miatt a NATO-küldetés leállítására került sor, a biztonsági előírásokkal összhangban, átmenetileg Irakon kívülre helyeztük át a missziójukat teljesítő hét szlovák katonát” – tájékoztatott Patrícia Macíková. A kormányhivatal szerint a következő lépésekről a szövetségesekkel való egyeztetés után fognak dönteni.

Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018