eur:
392.63
usd:
367.48
bux:
67125.11
2024. április 26. péntek Ervin
Pozsony, 2012. november 23.A pozsonyi karácsonyi vásár az Óváros téren 2012. november 23-án, a megnyitása után. (MTI/TASR/Stefan Puskás)
Nyitókép: MTI/TASR/Stefan Puskás

Karácsonykor a kosztpénz 14 százaléka megy alkoholra a szlovákoknál

Az éves élelmiszer-költségvetés körülbelül egytizedét költi el ezekben a napokban a lakosság, és ez az arány az utóbbi években nem változott.

Az élelmiszerek közül alkoholra költenek a legtöbbet a szlovák vásárlók a karácsony előtt. Egy felmérés szerint az ünnepek előtti bevásárlás során az élelmiszerre szánt összeg akár 14 százalékán sört, bort vagy más tömény italt vásárolnak északi szomszédaink.

A karácsony közeledtével nemcsak az ajándékokra szánt kiadások terhelik meg a szlovákiai háztartások költségvetését, hanem az az összeg is sokkal magasabb a megszokottnál, melyet élelmiszervásárlásra költenek az emberek. Nem kérdés, hogy anyagi szempontból a fogyasztók számára a december az év legmegterhelőbb hónapja. Az éves élelmiszer-költségvetés körülbelül egytizedét költi el ezekben a napokban a lakosság, és ez az arány az utóbbi években nem változott.

Mária Hukelová, a Nielsen piackutató intézet munkatársa szerint már november utolsó hetében megfigyelhető a növekvő élelmiszerforgalom, de ebből a szempontból a legerősebb hét egyértelműen a december 24-e előtti utolsó hét, amikor az emberek bespájzolnak maguknak az ünnepekre.

Ilyenkor az élelmiszervásárlást az emberek jellemzően a hiper- és szupermarketekben bonyolítják le, ahol a karácsony előtti élelmezési kiadások akár kétharmadát is elköltik.

A fogyasztói szokások azt mutatják, hogy növekszik az érdeklődés a minőségi termékek iránt,

decemberben pedig sokkal többen vásárolnak minőségi élelmiszert, mint az év más szakában. Az egyes élelmiszerláncok saját márkával ellátott termékei iránt visszaesik a kereslet. A felmérés szerint 19 százalékra, holott az év többi hónapjában ez az arány átlagosan eléri a 21 százalékot. Januárban, az ünnepkör végeztével viszont ismét megugrik a saját márkák iránti kereslet. Az adatok alapján 23 százalékra.

Az élelmiszerfajták közül a legtöbb pénzt karácsony előtt alkoholra költik a szlovákok. Az arány elérheti az erre szánt keret 14 százalékát. Utána következnek a hústermékek 13 százalékkal, majd közel 12 százalékkal a friss gyümölcs és zöldség valamint a dió. Tejtermékek vásárlására 10 százalék megy a karácsonyi kosztpénzből. Édességre 9, friss péksüteményre pedig 6,5 százalékot költenek el a boltokban az élelmiszerre szánt pénzből. Alkoholmentes italokra 6, kávéra és teára pedig 4 százalék jut a csomagból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×