eur:
395.17
usd:
368.12
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Pozsony, 2012. november 23.A pozsonyi karácsonyi vásár az Óváros téren 2012. november 23-án, a megnyitása után. (MTI/TASR/Stefan Puskás)
Nyitókép: MTI/TASR/Stefan Puskás

Karácsonykor a kosztpénz 14 százaléka megy alkoholra a szlovákoknál

Az éves élelmiszer-költségvetés körülbelül egytizedét költi el ezekben a napokban a lakosság, és ez az arány az utóbbi években nem változott.

Az élelmiszerek közül alkoholra költenek a legtöbbet a szlovák vásárlók a karácsony előtt. Egy felmérés szerint az ünnepek előtti bevásárlás során az élelmiszerre szánt összeg akár 14 százalékán sört, bort vagy más tömény italt vásárolnak északi szomszédaink.

A karácsony közeledtével nemcsak az ajándékokra szánt kiadások terhelik meg a szlovákiai háztartások költségvetését, hanem az az összeg is sokkal magasabb a megszokottnál, melyet élelmiszervásárlásra költenek az emberek. Nem kérdés, hogy anyagi szempontból a fogyasztók számára a december az év legmegterhelőbb hónapja. Az éves élelmiszer-költségvetés körülbelül egytizedét költi el ezekben a napokban a lakosság, és ez az arány az utóbbi években nem változott.

Mária Hukelová, a Nielsen piackutató intézet munkatársa szerint már november utolsó hetében megfigyelhető a növekvő élelmiszerforgalom, de ebből a szempontból a legerősebb hét egyértelműen a december 24-e előtti utolsó hét, amikor az emberek bespájzolnak maguknak az ünnepekre.

Ilyenkor az élelmiszervásárlást az emberek jellemzően a hiper- és szupermarketekben bonyolítják le, ahol a karácsony előtti élelmezési kiadások akár kétharmadát is elköltik.

A fogyasztói szokások azt mutatják, hogy növekszik az érdeklődés a minőségi termékek iránt,

decemberben pedig sokkal többen vásárolnak minőségi élelmiszert, mint az év más szakában. Az egyes élelmiszerláncok saját márkával ellátott termékei iránt visszaesik a kereslet. A felmérés szerint 19 százalékra, holott az év többi hónapjában ez az arány átlagosan eléri a 21 százalékot. Januárban, az ünnepkör végeztével viszont ismét megugrik a saját márkák iránti kereslet. Az adatok alapján 23 százalékra.

Az élelmiszerfajták közül a legtöbb pénzt karácsony előtt alkoholra költik a szlovákok. Az arány elérheti az erre szánt keret 14 százalékát. Utána következnek a hústermékek 13 százalékkal, majd közel 12 százalékkal a friss gyümölcs és zöldség valamint a dió. Tejtermékek vásárlására 10 százalék megy a karácsonyi kosztpénzből. Édességre 9, friss péksüteményre pedig 6,5 százalékot költenek el a boltokban az élelmiszerre szánt pénzből. Alkoholmentes italokra 6, kávéra és teára pedig 4 százalék jut a csomagból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

2050-re, akik megérik a 65 évet, valamiféle rákos daganatban fognak szenvedni - hangzott el a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia konferenciáján. Az InfoRádió Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus professzort, a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia elnökét kérdezte több témában.

Sikeres volt Varga Barnabás műtétje

Az MLSZ szerint biztos, hogy szerdán kijöhet a kórházból a csatár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Megütötték a tech részvényeket az USA-ban

Megütötték a tech részvényeket az USA-ban

Az ázsiai piacokon felemás elmozdulásokat láthattunk ma, Európában ugyancsak iránykeresés volt a jellemző a nyitásban, később azonban egyre jobbra fordult a hangulat. A magyar piacon izgalmas sztorik voltak ma: különösebb fundamentális ok nélkül kilőtt a Masterplast és az Appeninn árfolyama, míg az Alteo közölte, hogy rövidesen jöhet a társaság történelmének legnagyobb zöldberuházása. Közben komolyabb esést szenvedett el a bitcoin árfolyama, amivel kulcsszintre került a legértékesebb kriptoeszköz árfolyama. Amerikában vegyes hangulatban telt a kereskedés, különösen a tech részvények gyengélkedtek ma. Külön kiemelendő az Nvidia esése: a cég részvényei alig 3 kereskedési nap alatt már közel 15 százalékot vesztettek értékükből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×