INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

gázszállítás

szlovákia

magyarország

Segítséget nyújt egymásnak Szlovákia és Magyarország egy esetleges gázválság idején

Segítséget nyújt egymásnak Szlovákia és Magyarország egy esetleges gázválság idején

Szlovákia és Magyarország megállapodott arról, hogy segíti egymást egy esetleges gázválság idején – tájékoztatott Peter Žiga szlovák gazdasági miniszter Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel folytatott hétfői megbeszélése után. A tárgyalásra szlovák oldalon, a Nagykürtösi járásbeli, felsőzellői kompresszorállomáson került sor.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: új lehetőség nyílik Közép-Európa gázellátásában és a változásokra fel kell készülni. Többek között arra is, hogy Ukrajnán keresztül a térségbe nem érkezik majd gáz. Ha ez így lesz, akkor nyugati és északi irányból meg kell oldani Kelet-Magyarország ellátását.

„Garantálnunk kell az energiabiztonságot, ha segíteni tudunk a szomszédainknak, akkor azt meg kell tenni. Megállapodtunk abban, hogy ha valamelyik fél kéri, rendelkezésre állunk” – mondta Peter Žiga, Szlovákia gazdasági minisztere. Elmondása szerint mindkét fél érdeke az együttműködés elmélyítése a földgáz- és az energiaszolgáltatás területén, erről

két-három hónapon belül egy memorandumot írhat alá a két ország.

2009-ben gázválság állt be Szlovákiában. A szlovák tárcavezető emlékeztetett: akkor fordult elő először, hogy 50 év után nem érkezett Oroszországból Szlovákiába gáz Ukrajnán keresztül. „Tíz évvel ezelőtt nem voltunk erre felkészülve. A magyar kollégák ajánlották fel a segítségüket. Jelenleg megvan a kapacitás arra, hogy Szlovákiát vagy Magyarországot fél évig gond nélkül elláthassuk” – tette hozzá Peter Žiga.

Szijjártó Péter közölte, hogy

a jövő év elejétől a magyar-szlovák rendszerösszekötő nagyobb kapacitással működhet, és szükség esetén több gázt is képes lesz szállítani.

A munkát már megkezdték a két ország illetékes vállalatai, és így a jövő év elejétől a szlovák-magyar gáz-interkonnektor az eddiginél nagyobb kapacitással tud majd működni, s további műszaki fejlesztésekkel elérhető lesz a 7-7 milliárd köbméternyi szállítási mennyiség mindkét irányba.

Az átlagos éves gázfogyasztás Szlovákiában jelenleg ötmilliárd köbméter. Magyarországon nagyjából ennek a duplája.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018