eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
2017. október 17-én Lipcsében a felesége, Ivana társaságában készített kép Karel Gott cseh táncdalénekesről, aki 2019. október 1-jén, 80 éves korában a családja körében elhunyt.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Állami temetésen búcsúztathatják a Kelet Sinatráját

Kedden, röviddel éjfél előtt elhunyt Karel Gott, minden idők legnépszerűbb cseh énekese. Gott szeptember közepén jelentette be, hogy akut leukémiát diagnosztizáltak nála, és kórházi kezelésre szorul. A halál családja körében érte a művészt. Karel Gott 80 éves volt.

Karel Gott halálhírét szóvivője, Aneta Stolzová is megerősítette, egyúttal tolmácsolta az elhunyt özvegyének szavait: "Szívemben mély szomorúsággal közlöm, hogy kedden, éjfél előtt, hosszan tartó súlyos betegség következtében távozott közülünk szeretett férjem, Karel Gott. Otthon, csendben, családja körében."

A művész napokkal ezelőtt vallott rákbetegségéről. Egy cseh lapnak mondta el, hogy mintegy egy évvel ezelőtt vérképzési problémák jelentkeztek nála. Orvoshoz fordult, de a gyógykezelések ellenére a tünetei súlyosbodtak, és

akut leukémia jeleit mutatták.

"Kórházba járok ellenőrzésekre, melyek során az orvosok figyelemmel kísérik az egészségi állapotomat" – árulta el nemrégiben.

Karel Gott a legnépszerűbb cseh popénekes volt.

Csaknem 300 albumot jelentetett meg – a legelsőt 1965-ben –, több tízmillió eladott lemezt tudhat maga mögött.

Több mint fél évszázados pályafutása alatt a "Kelet Sinatrája" és a "Prága aranyhagja" nevet is kiérdemelte a közönségétől, amely nemcsak Csehországban, hanem Szlovákiában, Németországban és Oroszországban is rajongott az énekesért. Utolsó albuma Tá pravá, (magyarul: Az igazi) címmel jelent meg. A magyar közönség körében valószínűleg

a Lady Carneval című dala a legismertebb.

Összesen 42-szer nyerte el a cseh Arany Csalogány, később Cseh Csalogány névre átkeresztelt díjat. A legelső alkalommal 1964-ben, amikor még saját lemeze sem volt.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök javasolta a kormánynak, hogy állami temetésen búcsúztassák el az énekest a Szent Vitus székesegyházban. Tomáš Petríček külügyminiszter Gott halálhírére úgy reagált, kevesen tettek annyit Csehország jó hírnevéért külföldön, mint Karel Gott. Ľubica Laššáková szlovák kulturális miniszter azt mondta, Gott mindannyiunk szívében megmarad örökre, mert szebbé tette az életünket. Kiemelte, hogy hangja és dalai az idők részévé váltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×