eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A brit parlament által közreadott kép Boris Johnson brit miniszterelnökről (k) a felszólalása előtt a nyári szünet utáni első ülésnapon a törvényhozás alsóházában, Londonban 2019. szeptember 3-án. Megszavazta a londoni parlament az éjjel azt az ellenzéki javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy napirendre vegyék a megállapodás nélküli Brexit tilalmát célzó törvénytervezet. A javaslat lényege, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.
Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor

Dráma a brit parlamentben, hatalmas nyomás alá helyezték Johnsont

Boris Johnson miniszterelnök veresége nyomán a brit parlament ma vitázik arról a javaslatról, amely megtiltaná, hogy Nagy-Britannia rendezetlen módon lépjen ki az EU-ból. Johnson közben azzal akarja visszaszerezni az ellenőrzést, hogy előre hozott választásokról szavaztatja meg a parlamentet.

Cirkusz? Politikai dráma? Annyi biztos, hogy a brit parlament ezekben a napokban sokkoló, szórakoztató és megrázó jelenetekkel szolgál.

A londoni alsóház késő esti szavazásán Boris Johnson miniszterelnök megalázó vereséget szenvedett, amikor a képviselők – köztük pártja 21 lázadója – a kormány ellen szavazva a parlament kezébe adta az ügyrend irányítását. 328 képviselő szavazott a javaslatra, 301 ellenében.

Ennek nyomán szerdán már arról a javaslatról szavazhatnak a képviselők, amely megakadályozná a rendezetlen brexitet és ezzel keresztbe tenne Johnsonnak, aki azt mondta: október végén mindenáron, akár szabályozatlan módon is kilépteti országát az Európai Unióból.

A voksolást megelőző vitában Johnson már kapott egy pofont, amikor egy konzervatív képviselő átsétált a másik oldalra és beült az EU-párti Liberális Demokraták soraiba. Johnson ezzel elvesztette egy fős parlamenti többségét.

A miniszterelnök arra figyelmeztette a honatyákat és honanyákat, hogyha ellene szavaznak, akkor megkötik a kezét és aláássák a Brüsszellel szembeni brit álláspontot az esetleges brexittárgyalásokon.

Bár Brüsszel közölte, hogy nem hajlandó újratárgyalni a britek válási egyezményét, Johnson eddig azt sugallta, hogy az EU az utolsó pillanatban beadja a derekát és megegyezik vele. Ezzel pedig elkerülhetővé válik a fenyegető furkósbotként beállított és kaotikus „kemény brexit” – de Johnson éppen ennek a lehetőségével akarja meghajlásra kényszeríteni az EU-t.

A vesztes szavazás után a kormányfő ismét szót kapott a parlamentben és közölte:

szavazásra bocsájtja, hogy rövid időn belül tartsanak előre hozott parlamenti választásokat.

Erre várhatóan azután kerül sor, hogy szerdán a ház dönt az alku nélküli brexit kérdésében. Ha a no-deal brexitet akadályozó törvény szerdán átmegy az alsóházon, akkor kemény ellenállásra számíthat a Lordok házában, ahol tory lordok több, mint 90 módosító indítványt nyújtottak be, hogy ezzel fékezzék törvényerőre emelkedését.

Úgy tűnik a Munkáspárt mégis akadályozhatja Johnson elképzelését, mert közölte:

nem támogatja a 2/3-os többséget igénylő előre hozott választási elképzelést, amíg a no-deal brexit ellenes törvény át nem megy mindkét házon.

Közben a 21 lázadó konzervatív képviselőre az a sors vár, amivel Johnson megfenyegette őket: kizárják őket a parlamenti frakcióból és már nem indulhatnak konzervatív színekben a közvetkező – akár októberben rendezett választásokon. Köztük van a háborús vezér, Winston Churchill unokája, Sir Nicolas Soames.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×