eur:
392.3
usd:
366.18
bux:
66800.76
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Kiszivárgott brit kormányanyag: nem állnak készen a brexitre

„Nagy-Britannia nem áll készen rá, hogy október végéig kilépjen az Unióból” – ez olvasható egy kiszivárgott bizalmas brit kormányanyagban. A hír kínosan érinti a May miniszterelnök utódlásáért kampányoló jelölteket.

A legtöbben esküdöznek, hogy október végéig most már egyszer és mindenkorra kiléptetik a szigetországot az EU-ból. Úgy tűnik azonban, hogy a brit konzervatív pártvezér és kormányfőjelölteknek szembesülniük kell a kellemetlen igazsággal: az ország nem áll készen még a távozásra.

Ez olvasható egy bizalmas kormányanyagban, amely a Financial Times című lap birtokába került.

Az elemzés szerint hat, vagy akár nyolc hónapba is telhet a gyógyszerészeti ágazat és a határőrizet előkészítése.

Gyógyszerügyben az anyag úgy fogalmaz: ennyi időt kell arra fordítani, „hogy adekvát intézkedések biztosítsák a megfelelő mennyiségű gyógyszer felhalmozását október 31-ig.”

Emellett ”legalább 4-5 hónap kell”, hogy felkészítsék a kereskedelmet a határellenőrzésre és ennek részeként a megfelelő pénzügyi ösztönző intézkedések bevezetésére, amelyekkel az exportőröket és importőröket céloznák meg.

Mindez aláássa azoknak a konzervatív jelölteknek az érvelését, akik a távozó May miniszterelnök helyét szeretnék elfoglalni. Az aspiránsok java része, így az éllovas Boris Johnson volt külügyminiszter is azt ígéri, hogy október 31-ig, így vagy úgy, de kivezeti a szigetországot az Unióból. Michael Gove környezetvédelmi miniszter merte kimondani, hogy lehet, hogy a kilépési dátum újabb kitolására lehet szükség, de ő kokainügybe keveredett, ami rontja választási esélyeit.

Az FT szerint az anyag azt bizonyítja, hogy Nagy-Britannia nincs felkészülve az alku nélküli, kaotikus brexit hatásaira.

A bizalmas anyagot a brit kormány május 21-i ülésére állították össze, de a szivárogtatást pont szerdára időzítették, amikor Johnson megkezdte kampányát.

Ennek központi üzenete az: most már nem lehet halogatni Nagy-Britannia távozását az unióból. Korábbi retorikáját visszafogva Johnson arról is beszélt: ő sem akar alku nélküli brexitet, de ha másképp nem megy, akkor október végére kibuktatja hazáját az EU-ból. A kormányülésre készült feljegyzés viszont arra utal, hogy ez mekkora káoszt okozhat.

A külügyminisztériumnak például legalább két hónapra lenne szüksége, hogy értesítse az unióban élő 1 millió brit állampolgárt és időt adjon nekik a „bizonytalan státuszra” való felkészülésre. Az anyag szerint ugyanakkor a no-deal brexitre való felkészülés „85%-os, bár a legtöbb politika épphogy életképes”.

A hiányosságokat a szerzők a pénzhiányra vezetik vissza.

Az anyagot végül nem tárták a brit kormány elé, mert May miniszterelnök azzal volt elfoglalva, hogy elfogadtassa a parlamenttel a brexitet szabályozó kilépési egyezményt.

A brit brexitminisztérium közben azt mondja: folytatódik a felkészülés a no-deal forgatókönyvre, de a belügyminiszter – Sajid Javid, az egyik pártvezér-aspiráns – azt állítja: a pénzügyminisztérium visszatartja a kialkudott pénzt, mert Philip Hammond pénzügyminiszter ellenzi az alku nélküli brexitet. Ő viszont arról beszél: már áprilisban átutalt félmillárd fontot és csodálkozik, hogy a belügy már el is költötte azt. A belügyi tárca riposztja az volt, hogy további 1 milliárdot kért a felkészülésre.

Közben az ellenzéki Munkáspárt egy parlamenti döntéssel akarja megakadályozni, hogy London számára opció legyen az alku nélküli, kemény brexit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×