INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

theresa may

boris johnson

brexit

nagy-britannia

London, 2017. november 8.A Madame Tussauds londoni panoptikuma által közreadott kép Theresa May hivatalban levő brit miniszterelnök viaszszobráról a brit kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 homlokzatának másolata előtt a múzeum állandó kiállításán Londonban 2017. november 8-án, a szobor leleplezése napján. Az előtérben Boris Johnson brit külügyminiszter szobra látható. (MTI/EPA/Madame Tussauds)

Buknak a brexittárgyalások, bukhat utána May is

Nem lesz alku, más módot kell találni a brexitet fékező patthelyzet feloldására. A brit kormánypárt tárgyalói elfogadták, hogy nem tudnak megállapodásra jutni az ellenzéki Munkáspárttal. Így valószínű, hogy Theresa May miniszterelnök kilépési egyezményét immár negyedszerre is leszavazza a brit parlament, neki pedig mennie kell.

A BBC Newsnight című háttérműsorának riportere csütörtök este állt elő a bombahírrel: gyakorlatilag összeomlottak a kétpárti brexittárgyalások a brit kormány és az ellenzéki Munkáspárt között.

Egy kétpárti alku nyomán, a Labour-képviselők támogatásával lehetett volna elfogadtatni a parlamenttel Theresa May miniszterelnök és Brüsszel kilépési egyezményét, amely puhította volna a válási folyamatot, időt adott volna az átállásra, és lehetővé tette volna, hogy közben London és Brüsszel kidolgozzon egy kereskedelmi egyezményt.

42 nap után azonban a brit politika majdnem ott tartott, mint előtte. Azzal a kivétellel, hogy a kilépés késése miatt a szigetországban is európai parlamenti választásokat kell tartani. Emellett, a légüres térbe került Mayen akkora a nyomás saját pártja részéről, hogy kénytelen volt engedni és ígéretet tett arra:

ha három hét múlva is leszavazzák kilépési egyezményét, akkor utána lemond.

Korábban amellett kardoskodott, hogy ő fogja levezényelni a brexitet.

A BBC értesülése szerint miközben a kormánypártban feladták a brexitegyezményt támogató kétpárti alku lehetőségét, a Munkáspártnak olyan félelmei vannak, hogy amúgy is borulhat „egy gyenge miniszterelnökkel kötött egyezmény”.

A Labour az EU és Nagy-Britannia közötti akadálymentes áruforgalmat biztosító vámunió ígéretét akarta kikényszeríteni Mayből. Ő ugyan próbált közelíteni, de saját pártja keményvonalas brexithívei keményen ellenállnak: a vámunió miatt Nagy-Britannia nem alakíthatná szabadon kereskedelmi politikáját, nem köthetne önállóan kereskedelmi egyezményeket a világban, hanem az EU-szerződései köteleznék, és ezt nem hajlandók elfogadni.

A krikettmeccseket idéző módon elhúzódó brit politikai színdarab következő felvonásában May június 3-án viszi a parlament elé háromszor már leszavazott kilépési egyezményét. Ha ismét „nem” lesz a képviselők válasza, akkor kénytelen lesz bejelenteni lemondását. A tory párton belül sokan nemcsak a patthelyzet, de az abból fakadó rossz önkormányzati választási eredmények és a várható európai parlamenti választási kudarc miatt is le akarják mondatni.

A színpad szélén már ott várakozik Boris Johnson volt londoni polgármester és ex-külügyminiszter, a „kemény brexit”-vonal kulcsfigurája. Johnson az utóbbi időben komolyan készült a szerepre: eltűnt a borzas haj, a korábbi bohócos és bombasztikus beszólások helyett próbál államférfi módján kommunikálni. Szerdán pedig nyíltan közölte is:

„persze hogy indulok a tory párt vezetőválasztásán, amikor Theresa May távozik”.

Ha a toryk eljutnak eddig a pontig, akkor Johnsont minden bizonnyal megválasztják és a kormánypárt vezéreként automatikusan ő lesz az új brit miniszterelnök, egy olyan kormányfő, aki világos irányvonalat képvisel:

azonnali és alku nélküli kilépést az EU-ból.

Közben a másik oldalon, a Munkáspárton belül egyre erősebbek azok a hangok, amelyek Jeremy Corbyn pártvezérrel szembemenve második népszavazást, sőt, az EU-ban való maradást követelnek.

Nyitókép: MTI/EPA/Madame Tussauds
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018