INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 18. vasárnap
Ilona

boris johnson

theresa may

brexit

London, 2019. március 28. Kaya Mar uniópárti brit művész Boris Johnson volt brit külügyminisztert (b) és Theresa May brit miniszterelnököt ábrázoló alkotásaival a londoni parlamentnél 2019. március 28-án. A brit kormány ezen a napon közölte, hogy tervei szerint március 29-én ismét a londoni alsóház elé kerülhet a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodás. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Boris Johnson már ott áll Theresa May sarkában

Infostart / MTI

A kemény brexit pártján állók zászlóvivője a legnépszerűbb a konzervatívok pártelnökjelöltjei közül.

A szombaton ismertetett legfrissebb felmérés szerint Boris Johnson volt brit külügyminiszter, a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas brexittáborának zászlóvivője a legnépszerűbb a párttagság körében Theresa May miniszterelnök lehetséges utódjelöltjei közül.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov a The Times című konzervatív brit napilap megbízásából elvégzett vizsgálatában kimutatta, hogy

a Konzervatív Párt tagjainak 39 százaléka helyezi Johnsont az utódjelöltek népszerűségi listájának első helyére,

vagyis ennyien szavaznának Johnsonra szívesebben, mint a lehetséges teljes mezőny más tagjaira.

Ez azt jelenti, hogy Johnsont éppen háromszor annyian sorolják a választható névsor első helyére, mint a második legnépszerűbb lehetséges jelöltet, Domininc Raab volt brexitügyi minisztert, akit a párttagság 13 százaléka sorolt a preferenciális névsor élére.

A többi potenciális utódjelölt népszerűsége egyszámjegyű: Michael Gove környezetvédelmi minisztert és Sajid Javid belügyminisztert egyaránt 9 százalék, Jeremy Hunt külügyminisztert 8 százalék, Penny Mordaunt védelmi minisztert 5 százalék nevezte meg az általa első helyen támogatott jelöltként.

A 858 párttag körében elvégzett reprezentatív felmérés kimutatta ugyanakkor azt is, hogy Johnson személye erősen megosztja a Konzervatív Párt tagságát. Azok közül, akik a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson a kilépésre voksoltak, 49 százalék helyezte az első helyre a volt külügyminisztert, a bennmaradást pártolók közül viszont alig 10 százalék mondta azt, hogy szívesebben voksolna Johnsonra, mint a többi jelöltre.

A 2016-os referendumon országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Johnson az EU-népszavazás kampányában a keményvonalas brexitpárti tábor frontembere volt, és jelenleg is az.

Külügyminiszteri tisztségéről is azért mondott le tavaly, mert megítélése szerint a kormány a brexit után is túl szoros kapcsolatokra törekszik az EU-val.

A YouGov szombaton ismertetett vizsgálata szerint a Konzervatív Párt tagjainak 70 százaléka véli úgy, hogy Boris Johnson győzelemre tudná vezetni a pártot a következő parlamenti választáson.

A megkérdezettek 77 százaléka "kedvelhető személyiségnek" nevezte Johnsont, 67 százalék szerint a volt külügyminiszter - aki korábban nyolc évig London polgármestere is volt - alkalmas a miniszterelnöki feladatok ellátására, 69 százalék szerint Boris Johnson erős kezű vezető lenne.

Lesz brexitmenetrend

Theresa May a héten megállapodott a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának legbefolyásosabb, végrehajtói jogkörökkel is felruházott szakpolitikai testülete, az 1922 Bizottság vezetésével, hogy

júniusban közösen felvázolják távozásának pontos menetrendjét.

A kormány a héten bejelentette azt is, hogy a június 3-án kezdődő héten az alsóház elé terjeszti a Brexit-megállapodásban foglaltak törvénybe iktatását célzó tervezetet.

Ez nem ugyanaz az elvi határozati javaslat lesz a brexitmegállapodás jóváhagyásáról, amelyet az alsóház eddig háromszor elvetett: a júniusban beterjesztendő tervezet jogszabályalkotó célú indítvány lesz, a kilépés törvénybe foglalásának átfogó menetrendjével.

Az viszont gyakorlatilag

konszenzusos várakozás, hogy ha az alsóház a brexit-jogszabálytervezetet sem fogadja el, akkor Theresa May távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről,

és ebben az esetben már a nyáron megindulna az utódválasztási folyamat.

Ennek első szakaszában az alsóházi konzervatív frakció többfordulós - várhatóan hetekig tartó - szavazássorozattal két lehetséges jelöltre szűkíti az indulók listáját, egy-egy jelöltet kiejtve minden egyes fordulóban.

Ha az utolsó forduló után versenyben maradt két jelölt egyike sem lép vissza, a Konzervatív Párt 124 ezer regisztrált tagja választhatja meg közülük a párt új vezetőjét, aki egyben Nagy-Britannia következő miniszterelnöke is lesz.

Boris Johnson a héten jelezte, hogy indulni kíván az utódválasztási versenyben.

Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018