eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Zuzana Caputová, a szlovák ellenzéki liberális pártok államfőjelöltje (j) és Maros Sefcovic uniós biztos, a legerősebb kormánypárt, az Irány- Szociáldemokrácia (SMER-SD) jelöltje televíziós vitára készül egy pozsonyi stúdióban 2019. március 17-én, a szlovák elnökválasztás első fordulójának másnapján. Caputovára a szavazók 40,57 százaléka, Sefcovicra a választók 18,66 százaléka voksolt 48,74 százalékos részvételi arány mellett. A második fordulót március 30-án tartják kettejük részvételével.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Újabb kampány kezdődött Szlovákiában

Minden választópolgárt szeretne megszólítani Zuzana Čaputová, a szlovákiai köztársaságielnök-választás első fordulójának győztese, aki kampányát a fair play szellemében szeretné folytatni. Ellenfele, Maroš Šefčovič sem tervezi, hogy új arculatot kap a kampánya, azt azonban elmondta, hogy nyitni szeretne a fővároson kívüli régiók szavazói felé is.

A szlovákiai választópolgárok egyértelművé tették, hogy változást akarnak; ezt mind a két köztársaságielnök-jelölt így gondolja. Zuzana Čaputová úgy véli, hogy a tavalyi év eseményei: Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása, valamint az azt követő sorozatos tüntetések vezettek el idáig. „Számomra fontos, hogy megszólítsak mindenkit az országban, aki kulcskérdésként tartja számon az igazságügyet. Mindenkit, aki a fair hozzáállás híve és elutasítja a részrehajlást” – jelentette ki Čaputová az első elnökjelölti vitán, amely a szombati választás eredményeinek ismeretében zajlott már.

Ellenfele, Maroš Šefčovič azt szeretné, ha Szlovákiában elcsitulnának a kedélyek. „A legjobb változás az lenne, ha a belföldi helyzet megenyhülne, ha azon dolgoznánk, hogy béke álljon be a társadalomban és olyan témákkal kezdenénk el foglalkozni, amelyekre szüksége van az országnak” – mondta Šefčovič, aki szerint a kereszténység fontos kérdés Szlovákiában. Véleménye szerint éppen ezért nem támogatható az azonos neműek élettársi viszonyának hivatalos bejegyzése vagy az, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe.

Šefčovič számára Čaputová liberális programtervezete összeegyeztethetetlen a keresztény értékekkel.

Čaputová elmondta, hogy ezek a témák nem tartoznak a programtervébe, de tudatában van annak, hogy érzékeny területekről van szó. Szerinte a liberális és a keresztény értékek számára is található közös út.

A köztársaságielnök-választás második fordulóját március 30-án tartják. A győztes az lesz, aki több szavazatot kap. A második forduló előtti kampányidőszakban mindkét jelölt szeretné megszólítani azoknak a jelölteknek a szavazóit, akik az első fordulóból nem jutottak tovább.

Grigorij Mesežnikov elemző szerint az államfőválasztás második fordulójában kicsi az esélye, hogy Šefčovič legyőzi Čaputovát, hisz a kettejük közti több mint 400 ezer szavazatnyi különbség szignifikáns. Úgy véli, hogy az eredmény tükrözi a polgárok változás iránti igényét. "A változás lehetőségét Čaputovával azonosították, így szerezhetett 40 százalékos támogatottságot, míg Šefčovič a politikai folytonosságot testesítette meg, ezt tükrözi 19 százalékos támogatottsága" - fogalmazott az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×