eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Hazavágyik a külföldön élő szlovákok több mint fele

A külföldön élő szlovák állampolgárok több mint fele nem tartja kizártnak, hogy hazatérjen Szlovákiába – derült ki egy most ismertetett felmérésből, amely arra is rámutat, hogy két évvel ezelőtt ennél kevesebben mondták, hogy hazaköltöznének.

A külföldön élő szlovákok körében a Leaf nonprofit szervezet alatt működő Slovak Professionals Abroad Program nevű kezdeményezés végezte el a felmérést. Összesen 4044 embert kérdeztek meg 72 külföldi országból. Az eredmény pedig azt mutatja, hogy a válaszadók több mint fele nem tartja kizártnak, hogy hazatérjen külföldről.

Ennek oka elsősorban a megváltozott politikai légkör, illetve egy jó állásajánlat lenne.

A megkérdezettek 22 százaléka továbbra is kint képzeli el az életét, 4 százaléka egy éven belül hazatérne, 51 százalék pedig nem zárja ki, hogy valaha visszatér Szlovákiába. A felmérést készítők szerint a külföldön élő szlovákokkal készített felmérések azért is fontosak, mert jól tükrözik, hogyan változik az emberek Szlovákiáról való gondolkodása. „Így olyan tevékenységeket szervezhetünk, amelyek megerősítik ezeknek az embereknek a kapcsolatát a szülőhazájukkal, és így növelhetjük annak az esélyét, hogy hazatérnek” – magyarázta Viktória Skřivánková, a Slovak Professionals Abroad Program menedzsere.

Az aktuális eredmények kedvezőbb képet festenek a szlovákok hazatérési szándékairól, mint a 2016-osak. A hazatérést fontolgatók leginkább olyan érzelmi okok miatt vélekednek így, mint a hazaszeretet, és ez megelőzi az olyan pragmatikus indokokat, mint a telítetlen munkapiac vagy a biztosabb háttér.

A felmérésből kiderül, hogy azok a szlovákok, akik szeretnének visszatérni hazájukba, a szakmai tudásukkal és az eltérő gondolkodásmódjukkal segítenék az országot. A legtöbben egy jó munkaajánlat miatt lennének hajlandóak hazajönni, amit a közigazgatásban vagy egy vezető digitális vállalatnál tudnának elképzelni.

Jelenleg mintegy 300 ezer szlovákiai állampolgár él, tanul és dolgozik külföldön, köztük olyan tudósok, menedzserek és művészek, akik otthon nem tudtak érvényesülni vagy megfelelő megélhetést találni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×