eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Uniópárti tiltakozó a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését (Brexit) ellenző tüntetésen London belvárosában 2018. december 11-én. Theresa May brit miniszterelnök az előző napon bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodásról december 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Nem mozgatja meg a szlovákokat a közelgő EP-választás

A szlovákiai választópolgárok csupán 27 százaléka vesz részt biztosan az európai parlamenti választásokon. A választásra jogosultak 8 százaléka úgy nyilatkozott, biztosan nem megy el szavazni – derült ki az Európai Bizottság pozsonyi képviselete számára januárban készített felmérésből.

A megkérdezettek 60 százaléka nem érzékel semmilyen problémát, másfelől azonban azokat az előnyöket sem látja, amelyek az ország uniós tagságából fakadnak. "Ez egy kicsit arra késztet bennünket, hogy

a dolgokat talán jobban kellene prezentálni, az embereket jobban kellene tájékoztatni, hogy kialakuljon az unióhoz fűződő viszonyuk”

– reagált Ladislav Miko, az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének vezetője.

Öt évvel ezelőtt Szlovákia volt az az ország, ahol a legalacsonyabb volt a részvétel az európai parlamenti választáson, mindössze 13 százalékos. Pavol Baboš politológus most nagyobb részvételre számít. „Az utóbbi időben az változott meg, hogy az Európai Unió és az európai politika sokkal nagyobb mértékben vált belpolitikai témává, amelyben verseny folyik, amelyről vitatkoznak, ezért azt gondolom, hogy a mozgósítás is nagyobb lesz, mint öt évvel ezelőtt” – vélekedett a Comenius Egyetem oktatója.

Elemzők szerint a szlovák választók közönye az alacsony részvételi szándék oka,

a pozsonyi képviselet ezért különböző projekteket indít, hogy felhívják a figyelmet a választások fontosságára. Az Európai Bizottság pozsonyi képviselete létrehozott több postaládát, amelybe saját üzeneteket tartalmazó képeslapokat dobhatnak az emberek, majd ezeket a képeslapokat széthordják a feltüntetett címekre, hogy így figyelmeztessék a lakosságot a száz nap múlva esedékes választásokra. Elindult emellett az „Ezúttal elmegyek szavazni” névre keresztelt verseny is, melynek fődíjaként strasbourgi utat nyerhetnek a versenybe bekapcsolódók.

A közvélemény-kutatást végző Focus ügynökség felméréséből az is kiderült, hogy a szlovákiai válaszadók 55 százaléka inkább bízik az Európai Unióban. Ennél kissé alacsonyabb végeredményt mutatott ki az Eurobarometer 2018 novemberi felmérése, amely szerint a válaszadók 43 százaléka bízik az Európai Unióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×