INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 22. csütörtök
Menyhért, Mirjam

helységnévtábla

szlovákia

vasúti törvény

Dunaszerdahely, 2017. április 21. Kétnyelvű helységnévtábla a felvidéki Dunaszerdahely vasútállomásán 2017. április 21-én, az ünnepélyes leleplezés napján. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Sínre került a kétnyelvű táblák ügye

A szlovák parlament módosította a vasúti törvényt, melynek értelmében már nemcsak a nagyobb állomásokon, hanem a kisebb vasúti megállókba is kikerülhetnek a magyar és a többi Szlovákiában élő kisebbség nyelvén íródott helységnévtáblák.

Érsek Árpád, a Híd közlekedésügyi minisztere 2017 tavaszán rendelte el a vasútállomások kétnyelvűsítését, a Szlovák Vasút még abban az évben 52 állomáson helyezett ki kisebbségi nyelvű helységnévtáblát: 51 magyart és 1 ruszint. A kisebb vasúti megállók kétnyelvűsítéséhez azonban nem volt elég az akkori miniszteri rendelet, módosítani kellett a vasúti törvényt, amelyre keddi ülésén bólintott rá a parlament.

A módosító javaslatot a Híd terjesztette be a törvényhozásba, elfogadásával a vasúti törvény összhangba került a 2011-ben elfogadott kisebbségi nyelvhasználatról szóló jogszabállyal. Ez azt jelenti, hogy ezután már nemcsak a vasútállomásokon, hanem a kisebb falvakban lévő vasúti megállókban is fel kell tüntetni a kisebbség nyelvén az adott település nevét.

A magyar helységnévtábla akkor helyezhető ki a vasúti megállóban, ha az adott településen a magyar kisebbség aránya az utóbbi két népszámlálás alkalmával meghaladta a 20 százalékot.

„A megállóhelyek kétnyelvűsítését tartalmazta a módosító javaslat. Meg kell várnunk, hogy a köztársasági elnök is aláírja a jogszabályt, s onnantól kezdve nem lehetőség, hanem kötelező lesz feltünteti a vasúti megállóhelyek nevét a kisebbség nyelvén is azokon a településeken, ahol a kisebbség aránya eléri a húsz százalékos küszöböt” – tájékoztatott Érsek Árpád.

Amennyiben Andrej Kiska köztársasági elnök is ellátja kézjegyével a módosított törvényt, az február 15-én hatályba is léphet. A kétnyelvű táblák kihelyezése a Szlovák Vasút feladata lesz. Előzetes számítások szerint mintegy 70 tábláról van szó. A miniszter elmondta, szeretné, ha az új táblák még a nyári turistaszezon előtt kikerülnének.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018