eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kétnyelvű helységnévtábla a felvidéki Dunaszerdahely vasútállomásán 2017. április 21-én, az ünnepélyes leleplezés napján.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Sínre került a kétnyelvű táblák ügye

A szlovák parlament módosította a vasúti törvényt, melynek értelmében már nemcsak a nagyobb állomásokon, hanem a kisebb vasúti megállókba is kikerülhetnek a magyar és a többi Szlovákiában élő kisebbség nyelvén íródott helységnévtáblák.

Érsek Árpád, a Híd közlekedésügyi minisztere 2017 tavaszán rendelte el a vasútállomások kétnyelvűsítését, a Szlovák Vasút még abban az évben 52 állomáson helyezett ki kisebbségi nyelvű helységnévtáblát: 51 magyart és 1 ruszint. A kisebb vasúti megállók kétnyelvűsítéséhez azonban nem volt elég az akkori miniszteri rendelet, módosítani kellett a vasúti törvényt, amelyre keddi ülésén bólintott rá a parlament.

A módosító javaslatot a Híd terjesztette be a törvényhozásba, elfogadásával a vasúti törvény összhangba került a 2011-ben elfogadott kisebbségi nyelvhasználatról szóló jogszabállyal. Ez azt jelenti, hogy ezután már nemcsak a vasútállomásokon, hanem a kisebb falvakban lévő vasúti megállókban is fel kell tüntetni a kisebbség nyelvén az adott település nevét.

A magyar helységnévtábla akkor helyezhető ki a vasúti megállóban, ha az adott településen a magyar kisebbség aránya az utóbbi két népszámlálás alkalmával meghaladta a 20 százalékot.

„A megállóhelyek kétnyelvűsítését tartalmazta a módosító javaslat. Meg kell várnunk, hogy a köztársasági elnök is aláírja a jogszabályt, s onnantól kezdve nem lehetőség, hanem kötelező lesz feltünteti a vasúti megállóhelyek nevét a kisebbség nyelvén is azokon a településeken, ahol a kisebbség aránya eléri a húsz százalékos küszöböt” – tájékoztatott Érsek Árpád.

Amennyiben Andrej Kiska köztársasági elnök is ellátja kézjegyével a módosított törvényt, az február 15-én hatályba is léphet. A kétnyelvű táblák kihelyezése a Szlovák Vasút feladata lesz. Előzetes számítások szerint mintegy 70 tábláról van szó. A miniszter elmondta, szeretné, ha az új táblák még a nyári turistaszezon előtt kikerülnének.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×