INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

felvidék

szerelem

andrássy család

Az Andrássyak szerelmi életébe is betekintést nyújt a kastélykiállítás

Az Andrássyak szerelmi életébe is betekintést nyújt a kastélykiállítás

Felvidéken, a Rozsnyói járásban található betléri kastélyban bemutatják az Andrássy család szerelmi viszontagságait, botrányait és házasságait.

A betléri kastély a történelmi Magyarország egyik legnagyobb épségben fennmaradt, eredeti bútorokkal berendezett kastélya, a Gömör-Tornai Karszt északi részén, a mai Szlovákia területén. A kastély története szorosan összefonódott két jelentős nemesi család, a Bebekek és az Andrássyak életével. A kastélyt a Bebek család alapította a 15. században, majd a 18. században az Andrássyak tulajdonába került. A család pedig egészen a második világháború végéig élt a kastélyban. A szocializmusban államosították, de eredeti berendezését meghagyták, és a kastélyban az egykori főúri életet bemutató múzeumot hoztak létre.

A Bálint-napi kiállítás vezetői

a betléri kastély tulajdonosaihoz tartozó személyes tárgyak és dokumentumok segítségével bemutatják, milyen volt a szerelem, a jegyesség és a házasság az arisztokrata körökben.

Az esti tárlatvezetésen egy pohár pezsgővel fogadják a látogatókat, és egyedülálló lehetőséget nyújtanak arra, hogy az érdeklődők fotóztathassák magukat egy 19. századból származó, virágokkal díszített történelmi kanapén.

Judita Krajčiová, a kastélymúzeum kulturális menedzsere elmondta: különleges alkalom lesz a kiállítás, melyen arra is lesz lehetősége az ifjú párok férfi tagjainak, hogy a kastély kertjében, gyönyörű környezetben megkérjék választottjuk kezét. A kastélyt körbeölelő természetes parkot Szlovákia legértékesebb és legszebben fennmaradt parkjai között tartják számon.

A szervezők február 14. és 17. között minden tárlatvezetést megtoldanak az Andrássy család tagjainak szerelmi történeteivel. Megtudhatják például, melyik férjezett grófnő volt szerelmes a kastély tulajdonosába, Andrássy Manóba, vagy, hogy mit pletykáltak Erzsébet királynéról, azaz Sissiről.

Kapcsolódó hang

Az Andrássyak szerelmi története
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018