eur:
393.46
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Pesszimistára váltott az Európai Központi Bank

Az euróövezeti gazdaságra leselkedő kockázatok növekedésére figyelmeztetett Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke csütörtökön a kormányzótanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón, amelyen most először elismerte, hogy a régió kilátásait erősen beárnyékolja a világgazdasági növekedés lassulása.

A kormányzótanács csütörtökön a piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó kamatokon. Egyúttal jelezte, arra számít, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig a jelenlegi szintjükön maradnak, de addig mindenképpen, amíg szükség van rá annak biztosításához, hogy az infláció középtávon továbbra is tartósan 2 százalék alatti, de ahhoz közeli legyen.

Az elemzők többsége már arra számít, hogy 2020 előtt nem nyúl a kamatokhoz az EKB.

Kiegyensúlyozottról pesszimistára váltottak

A bejelentést követő sajtótájékoztatón Draghi elmondta, hogy a kormányzótanács tagjai egybehangzóan elismerték, hogy erejét vesztette a gazdasági lendület, és a növekedést fenyegető kockázatok kerekedtek felül. A piacokat egyre inkább nyugtalanítják a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnését (brexit) övező bizonytalanságok, a kínai gazdaság növekedésének lassulása és a világkereskedelmet kedvezőtlenül befolyásoló, az Egyesült Államok által kiváltott feszültségek.

Az EKB mindeddig kiegyensúlyozottnak ítélte az euróövezet gazdaságát fenyegető kockázatokat, most azonban erősen pesszimistává vált. Mario Draghi elismerte, hogy

a geopolitikai problémák, a protekcionizmus veszélye, a feltörekvő piacok törékenysége és a pénzpiacok kilengései tartós bizonytalanságot eredményeztek, aminek következményeként az euróövezet növekedési kilátásait beárnyékoló kockázatok kerültek túlsúlyba.

Rámutatott arra is, hogy a legfrissebb gazdasági adatok továbbra is gyengébbek a vártnál, ami rövid távon rontja a növekedés kilátásait.

Az elnök a nyomott külső keresletnek, valamint bizonyos ország- és szektorspecifikus tényezőknek tulajdonította a gyengülést, de hozzátette, hogy ugyanakkor megnyugtató "a munkaerőpiaci helyzet, a kedvező finanszírozási feltételek és a bérek emelkedése".

Az EKB kormányzótanácsa összességében továbbra is úgy ítéli meg, hogy a recesszió veszélye gyenge.

Mindazonáltal az éppen csütörtökön közzétett beszerzésimenedzser-indexek arról tanúskodtak, hogy öt és fél éves mélypontra lassult az euróövezet magánszektorának növekedési üteme januárban. Andrew Kenningham, az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakértője úgy vélte, a lassulást tükröző újabb jelzés valószínűvé teszi, hogy az EKB márciusban rontja makroökonómiai előrejelzését. "Kevéssé valószínű", hogy az infláció az EKB célszámának megfelelően alakul, ami arra kényszerítheti az euróövezeti jegybankot, hogy a tervezettnél "jóval később" emeljen kamatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×