eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Pozsony, 2018. március 15.Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök-helyettes kormányalakítási megbízást vesz át Andrej Kiska államfőtől Pozsonyban 2018. március 15-én, miután Robert Fico kormányfő lemondott. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Északi szomszédunk akár még hasznot is húzhat a brexitből

Szlovákiát nem érheti meglepetés, az ország felkészült a brexitre, történjen az bármilyen formában is - jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő azt követően, hogy Pozsonyban összeült egy szakemberekből álló tárcaközi koordinációs csoport felvázolni a lehetséges forgatókönyveket.

A hétfői pozsonyi találkozón az egyes minisztériumok küldöttei vettek részt, akik megállapodtak abban, hogy ha London az úgynevezett kemény brexit mellett dönt, akkor a szlovák kormány törvénymódosítást fog benyújtani a parlamentbe. Peter Pellegrini megerősítette, hogy a módosító javaslatok február 15-ig elkészülnek.

"Minden eshetőségre felkészültünk, és

időben előkészítjük azokat a törvényeket, melyek a legapróbb részletekig reagálnak a történésekre"

- fogalmazott a kormányfő.

Pozsony szerint a legfontosabb, hogy mindent megtegyenek az Egyesült Királyságban élő szlovák állampolgárok további zavartalan élete érdekében. Ma mintegy 80-100 ezer szlovákiai él a szigeteken. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy a brit állampolgárok a kiválást követően ugyanolyan bánásmódra számíthatnak Szlovákiában, mint a szlovákok az ő hazájukban.

A közöltek alapján

a kormány jövő héten szerdán fogad el egy átfogó dokumentumot, amely azt hivatott taglalni, hogy a mindennapi élet mely területeit érintheti Szlovákiában a brexit.

A miniszterelnök figyelmeztetett, amennyiben Nagy-Britannia a megegyezés nélküli távozás mellett dönt, az azért is lehet problémás, mert

Szlovákiának nincs megállapodása az Egyesült Királysággal a szociális ügyeket illetően.

"Éppen ezért készen állunk még a kilépés időpontjáig olyan törvények meghozatalára - akár gyorsított eljárásban is -, melyek garantálják a kint élők szociális biztonságát, elismerik az ott ledolgozott munkaéveket, és védelmet nyújtanak további szociális területen" - hangsúlyozta Peter Pellegrini.

A szlovák munkaügyi tárca megerősítette a kormányfő szavait. A minisztérium államtitkára közölte, az elkövetkező hetekben előkészítik azokat a speciális törvényeket, melyek a szigeteken élők és dolgozók munkajogait védik. A belügyi tárca az állandó lakhellyel történő visszaélések elkerülését lehetővé tévő jogszabály-módosításra készül, az igazságügyi minisztérium pedig a vegyesházasságok és az örökösödési eljárás során felmerülő gyakorlati kérdések tisztázására tett ígéretet.

Peter Pellegrini szerint

Szlovákia végsősorban még hasznot is húzhat a brit kilépéssel, amennyiben a távozó cégeket sikerül Pozsonynak az országba csábítani.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Rövidesen már nem a megszokott csatornán nézhetjük a Bajnokok Ligája meccseit

Rövidesen már nem a megszokott csatornán nézhetjük a Bajnokok Ligája meccseit

Az RTL oldalán jelent nemrég meg a hír, hogy fontos megállapodást köt a társaság és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), aminek értelmében a 2024/25-ös szezontól kezdődően a következő három szezonon át, története során először, az RTL Magyarország lesz az UEFA Bajnokok Ligája otthona. Az UEFA-tól megszerzett közvetítési jogok értelmében az RTL Magyarország választhat majd elsőként a keddi és a szerdai UEFA Bajnokok Ligája mérkőzései közül, olvasható a közleményben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×