eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Donald Trump amerikai elnök egy választási kampányrendezvényen a Nevada állambeli Elkóban 2018. október 20-án. A félidős kongresszusi választásokat novemberben rendezik az Egyesült Államokban. Trump ezen a napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok felmondja a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), mivel Oroszország megsérti az 1987-ben aláírt egyezményt.
Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Trump nem akarja kiadni Erdogan ellenfelét

Az amerikai kormány nem vette fontolóra az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő török hitszónok, Fethullah Gülen kiadatását Törökországnak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök, cáfolva az amerikai sajtóban megjelent értesüléseket.

"Nem fontolgatunk ilyesmit" - jelentette ki Trump újságírói kérdésre felelve.

Mint mondta, jó a viszonya Recep Tayyip Erdogan török államfővel, és szívesen javítana az amerikai-török kapcsolatokon. Trump mindemellett Szaúd-Arábiát az Egyesült Államok valóban nagyszerű szövetségeseként jellemezte munkahelyek és gazdaságfejlesztés tekintetében.

Elsőként az NBC televízió jelentette - még csütörtökön este - két meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva, hogy az amerikai kormányzat tisztségviselői felkérték az illetékes hatóságokat, vizsgálják meg Fethullah Gülen kiutasításának jogi lehetőségeit. A New York Magazine pénteki értesülései szerint a Trump-adminisztráció e lépéssel kívánná elérni Törökországnál, hogy ne gyakoroljon nyomást Rijádra a szaúdi újságíró, Dzsamal Hasogdzsi isztambuli meggyilkolása ügyében. Ankara ismételten követelte Gülen kiadatását, mivel a hitszónok hálózatát teszi felelőssé a 2016 nyarán történt puccskísérletért.

Az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken közleményben tagadta, hogy Gülen kiadatását megvitatásra került volna.

Trump ugyanakkor szorosabb kapcsolatokra törekszik Szaúd-Arábiával, amit a szunnita királysággal kötendő több milliárd dollár értékű fegyverszállításokkal és Irán közel-keleti befolyásának feltartóztatásával indokol.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×