INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

hajléktalan

gödöllő

közterület

A járdán, takaró alatt alvó hajléktalan pár lábánál kutyájuk pihen a főváros VII. kerületében, a Madách téren. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!

Új hajléktalantörvény: egy lecsúszott gödöllői mérnök az első előállított

Infostart

Egy padon ülve találták meg a rendőrök, és azonnal vitték is, mivel nem volt hajlandó bemenni a hajléktalanszállóra. Meg is indokolta, hogy miért.

Hétfőn lépett életbe, de már elő is állították az első személyt az új hajléktalantörvény alapján.

A gödöllői illetőségű férfiról - a 444.hu cikke szerint - egy padon ülve állapították meg az intézkedő rendőrök, hogy "hajléktalan életmódot folytat".

A lapnak nyilatkozó Varga Zoltán ügyvéd elmondta,

a férfi korábban mérnökként dolgozott, csak elvesztette a lakását, a fizikai állapota mára nagyon leromlott, de nem ismerték "problémás" figurának.

Az előállított férfi a beszámoló szerint a bíróságon próbálta megindokolni, miért nem hajlandó a hajléktalanszállóra bemenni;

a konfliktusok, verekedések, lopások miatt.

A gyorsított szabálysértési eljárásban a rendőrség 30 napos elzárást kért a hajléktalanra, de az eljáró bírósági titkár csak figyelmeztetésben részesítette a hajléktalant.

A férfinak 20 ezer forint szabálysértési költséget is meg kellene fizetnie. A holmijait átmenetileg ugyan elvették a rendőrök, de azt ma a tárgyalás végén visszakapta.

Az eljárásban nem derült ki, hogy a férfit a szabályok szerint valóban figyelmeztették-e háromszor.

A törvény hatályba lépésének első napján, október 15-én a hivatlos közlés szerint 27 ilyen figyelmeztetést tettek a rendőrök.

Az új jogszabályok szerint Magyarországon szabálysértésnek számít a hajléktalanság, egészen pontosan az életvitelszerűen közterületen tartózkodni. Aki a szabályokat megszegi, azt közérdekű munkára de elzárásra is ítélhetik. A törvény lehetőséget ad arra, hogy a hatóságok megsemmisítsék az eljárás alá kerülő hajléktalanok ingóságait, amiért az állam nem fizet kárpótlást. A hatóságoknak a hivatalos közlés szerint nem célja a kriminalizálás.

Nyitókép: Róka László
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018