eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A járdán, takaró alatt alvó hajléktalan pár lábánál kutyájuk pihen a főváros VII. kerületében, a Madách téren. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Róka László

Új hajléktalantörvény: egy lecsúszott gödöllői mérnök az első előállított

Egy padon ülve találták meg a rendőrök, és azonnal vitték is, mivel nem volt hajlandó bemenni a hajléktalanszállóra. Meg is indokolta, hogy miért.

Hétfőn lépett életbe, de már elő is állították az első személyt az új hajléktalantörvény alapján.

A gödöllői illetőségű férfiról - a 444.hu cikke szerint - egy padon ülve állapították meg az intézkedő rendőrök, hogy "hajléktalan életmódot folytat".

A lapnak nyilatkozó Varga Zoltán ügyvéd elmondta,

a férfi korábban mérnökként dolgozott, csak elvesztette a lakását, a fizikai állapota mára nagyon leromlott, de nem ismerték "problémás" figurának.

Az előállított férfi a beszámoló szerint a bíróságon próbálta megindokolni, miért nem hajlandó a hajléktalanszállóra bemenni;

a konfliktusok, verekedések, lopások miatt.

A gyorsított szabálysértési eljárásban a rendőrség 30 napos elzárást kért a hajléktalanra, de az eljáró bírósági titkár csak figyelmeztetésben részesítette a hajléktalant.

A férfinak 20 ezer forint szabálysértési költséget is meg kellene fizetnie. A holmijait átmenetileg ugyan elvették a rendőrök, de azt ma a tárgyalás végén visszakapta.

Az eljárásban nem derült ki, hogy a férfit a szabályok szerint valóban figyelmeztették-e háromszor.

A törvény hatályba lépésének első napján, október 15-én a hivatlos közlés szerint 27 ilyen figyelmeztetést tettek a rendőrök.

Az új jogszabályok szerint Magyarországon szabálysértésnek számít a hajléktalanság, egészen pontosan az életvitelszerűen közterületen tartózkodni. Aki a szabályokat megszegi, azt közérdekű munkára de elzárásra is ítélhetik. A törvény lehetőséget ad arra, hogy a hatóságok megsemmisítsék az eljárás alá kerülő hajléktalanok ingóságait, amiért az állam nem fizet kárpótlást. A hatóságoknak a hivatalos közlés szerint nem célja a kriminalizálás.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×