INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

hajléktalantörvény

rendőrség

figyelmeztetés

Kaposi István (b) és Vidó Zoltán (b2) polgárőrök a hajléktalan Márta Ferenccel beszélgetnek Zuglóban 2017. január 8-án. A hideg idő miatt a budapesti polgárőrök megerősített létszámban járőröznek.

Így csapott le a törvény szigora a hajléktalanokra az első nap

Infostart

A hajléktalantörvény hatálybalépésének napján 27 embert figyelmeztettek a rendőrök.

Hétfőn életbe lépett a hajléktörvényként ismert jogszabály, ami szerint aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen, az szabálysértést követ el. A szabályozás kimondja: a szabálysértési eljárás megindítását mellőzhetik a rendőrök, ha az érintett hajléktalan engedelmeskedik a felszólításnak, elhagyja a helyét és igénybe vesz valamilyen, a hajléktalan embereknek fenntartott ellátási formát. Viszont ha 90 nap alatt összejön a három figyelmeztetés, megindítják az eljárást, aminek a vége akár elzárás is lehet.

A 444 megkérdezte az Országos Rendőrfőkapitányságot, hány esetben intézkedtek az új jogszabály hatályba lépésének első napján. A szervezet közlése szerint „az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt 2018. október 15-én 0 órától 24 óráig a rendőrök országszerte 27 helyszíni figyelmeztetést alkalmaztak”. Menedékhelyre egyetlen hajléktalant sem szállítottak, és szabálysértési eljárást sem alkalmaztak senkivel szemben.

Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018