eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Kaposi István (b) és Vidó Zoltán (b2) polgárőrök a hajléktalan Márta Ferenccel beszélgetnek Zuglóban 2017. január 8-án. A hideg idő miatt a budapesti polgárőrök megerősített létszámban járőröznek.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Így csapott le a törvény szigora a hajléktalanokra az első nap

A hajléktalantörvény hatálybalépésének napján 27 embert figyelmeztettek a rendőrök.

Hétfőn életbe lépett a hajléktörvényként ismert jogszabály, ami szerint aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen, az szabálysértést követ el. A szabályozás kimondja: a szabálysértési eljárás megindítását mellőzhetik a rendőrök, ha az érintett hajléktalan engedelmeskedik a felszólításnak, elhagyja a helyét és igénybe vesz valamilyen, a hajléktalan embereknek fenntartott ellátási formát. Viszont ha 90 nap alatt összejön a három figyelmeztetés, megindítják az eljárást, aminek a vége akár elzárás is lehet.

A 444 megkérdezte az Országos Rendőrfőkapitányságot, hány esetben intézkedtek az új jogszabály hatályba lépésének első napján. A szervezet közlése szerint „az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt 2018. október 15-én 0 órától 24 óráig a rendőrök országszerte 27 helyszíni figyelmeztetést alkalmaztak”. Menedékhelyre egyetlen hajléktalant sem szállítottak, és szabálysértési eljárást sem alkalmaztak senkivel szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×