eur:
393.8
usd:
368.33
bux:
66390.26
2024. április 24. szerda György
Birmingham, 2018. szeptember 30.Theresa May brit miniszterelnök a kormányzó brit Konzervatív Párt Birminghamben kezdődő éves kongresszusának első napján Birminghamben 2018. szeptember 30-án. (MTI/EPA/Neil Hall)
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

May és Johnson vetélkedése színezi a pártkonferenciát

Birminghamben megkezdődött a kormányzó Konzervatív Párt négy napon át tartó éves konferenciája. A fő téma a Brexit, amelynek lebonyolításáról nézetkülönbség áll fenn Theresa May miniszterelnök és a párt tekintélyes személyisége, Boris Johnson volt külügyminiszter között. Úgy tűnik, mintha Johnson pályázna Theresa May kormányfői pozíciójára.

Különös felütéssel kezdődött el a kormányzó brit Konzervatív Párt éves konferenciája. Boris Johnson, aki azért mondott le idén külügyminiszteri megbizatásáról, mert nem ért egyet a pártvezér Theresa May-nek a Brexit lebonyolítására vonatkozó részletterveivel, miközben rivális tervezettel lépett elő, a kormányfő elgondolásait "esztelennek" nevezte.

A Theresa May-féle Brexit-lebonyolítási tervet a kormányfő vidéki rezidenciáján, Checkersben dolgozták ki, ezért Checkers-tervnek nevezik. Boris Johnson viszont azt a megoldást tartja gazdasági és politikai szempontból célravezetőnek, amely az Egyesült Királyság és Kanada kapcsolatát szabályozza. Ez tehát az úgynevezett Szuper Kanada terv.

A Checkers-terv a Brexit utánra közös áruforgalmi szabályozást javasol, bár a parlamentnek joga lenne ezen idővel változtatásokat foganatosítani. A külföldiek munkavállalási joga nem korlátozódna, de London jogot formálna a bevándorlók számának meghatározására.

Boris Johnson mindezt "esztelennek" nevezte, mintegy hadat üzent Theresa May-nek.

Az ő úgynevezett Szuper Kanada tervezete értelmében nem rónának ki vámilletékeket, továbbá egyezményesen biztosítanák az áru- és nyersanyagszállítmányok szabad forgalmát.

A legnagyobb bökkenő Észak-Írország helyzete. Az Ír-szigeten egymás mellett fekszik az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország. Politikai kérdés, hogy szabad átjárás maradjon fenn a két terület között, amit nem könnyű megoldani.

A problémát kihasználva támadja Boris Johnson Theresa May-t, és úgy tűnik, hogy a helyére pályázik. A miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy addig látja el az ország vezetését, amíg a párt ezt megkívánja tőle. Boris Johnson ezt "helyes elgondolásnak" nevezte, de kérdés, mit tesz azért, hogy a párt idővel a kormányfő leváltását kezdeményezze.

A pártkonferencia első napján Theresa May hívei határozottan léptek fel a kormányfő pozíciójának erősítése érdekében. Philip Hammond pénzügyminiszter élesen támadta Johnsont, politikáját "gyerekes"-nek nevezte és hozzátette, hogy nem tudja őt miniszterelnökként elképzelni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

A korábbi 23%-ról 10% alá csökkent azon magyar háztartások aránya, akik gázszámláján megjelenik a 7,5-szeres gázár az átlagfogyasztás felett, és 13%-ról 3,6%-ra csökkent az eladott gázvolumenen belül a 7,5-szeres gázár aránya, amely eredmények "az ország szempontjából jók", és "ez az, amit el akartunk érni" – jelentette ki Lantos Csaba a 24.hu podcast műsorában. Az energiaügyi miniszter szerint részben emiatt, részben egyéb okok miatt "most nincs napirenden", hogy csökkentsék a 7,5-szeres gázárat, igaz nem állítja, hogy ez soha nem fog bekövetkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×