eur:
393.32
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Birmingham, 2018. szeptember 30.Theresa May brit miniszterelnök a kormányzó brit Konzervatív Párt Birminghamben kezdődő éves kongresszusának első napján Birminghamben 2018. szeptember 30-án. (MTI/EPA/Neil Hall)
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Theresa May: a jövő a kezünkben van

Tavaly ilyenkor rosszul sikerült Theresa May brit miniszterelnök záró nagybeszéde a Konzervatív Párt éves konferenciáján: köhögőrohamokat kapott, mögötte ledőlt a díszlet és a pódiumhoz a munkaviszonyt megszüntető nyomtatvány egy példányával szaladt ki egy férfi. Szerdán incidensmentes volt a pártelnöki szónoklat.

Theresa May az Abba együttes Dancing Queen című dalának ritmusára lépdelt fel az emelvényre.

A beszéd elsősorban a brexitről szólt. A miniszterelnök részadatok bőséges felsorolásával igyekezett bizonyítani, hogy a kilépési tárgyalások jó ütemben haladnak London és Brüsszel között. Újabb brit népszavazásra semmiképp nincs szükség a brexit létjogosultságáról.

"Szép jövő elé nézünk"

- hangsúlyozta Theresa May.

Mindez arra is szolgált, hogy ellensúlyozza a volt külügyminiszter, a pártvezetői székére pályázó Boris Johnson előző napi támadását. Johnson a konferenciaépület egy másik nagytermében, ezerötszáz főnyi hallgatóság előtt nevezte Theresa May brexit-kilépési tervezetét "elhibázott tákolmánynak", amely "Nagy-Britanniát megszégyeníti". Helyére a saját úgynevezett Szuper Kanada-tervét tartja megfelelőnek. Ez a Kanadával kötött gazdasági egyezmény mintájára készült.

Theresa May beszédében

a Kanada-terv alkalmatlanságát bizonygatta,

egyben jelentéktelennek nevezve a Munkáspárt politikáját is, utalva az ellenzéki párt múlt heti éves konferenciáján Jeremy Corbyn pártvezető által elmondottakra.

Mi következhet a brexit után? Új lehetőségeket kell megragadni, de jóllehet, az Egyesült Királyság elhagyja az uniót, továbbra is Európa szerves része marad, szoros kapcsolatban a földrész országaival.

A nehezen megoldható probléma a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság között húzódó határ státusza. Semmiképp sem megengedhető, hogy "kemény határ" jöjjön létre - hangsúlyozta Theresa May.

A beszéd után rádió- és laptudósítók kérdéseket tehettek fel a miniszterelnöknek. Egyikük emlékeztetett arra, hogy Theresa May korábban többször mondotta azt, hogy a "rossz London-Brüsszel megállapodásnál a semmilyen megoldás is jobb." A miniszterelnök azt válaszolta, hogy véleménye - mint beszéde elején is említette – most az, hogy

"egy prefekt megoldás álma vezethet a megállapodás kudarcához."

De Nagy-Britannia megállapodás esetleges hiánya esetén is kilép.

A pártkonferencia előző napján volt szó arról, hogy a brexit miatt változik a bevándorlás jellege. A kormány korábban arra tett ígéretet, hogy évente százezernél több bevándorlót nem fogad be. Ezt a Kelet- és Kelet-Közép Európai munkaerő beözönlése miatt sem lehetett betartani. A brexit után Nagy-Britanniának módjában lesz szelektálni a bevándorlókat, s a hatóságok segédmunkások, meg pincérek, takarítónők és betegápolók helyett inkább szakemberek letelepedését támogatnák.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×