INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

brexit

theresa may

donald tusk

jean-claude juncker

Megerősítették: nagyon közel a brexitmegállapodás

Megerősítették: "nagyon közel" a brexitmegállapodás

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyezségének részletein csaknem négymillió alacsony képzettségű brit megélhetése is múlhat. Theresa May brit miniszterelnök mindenesetre keménynek látszik, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke viszont bízik a leendő vámmentességben.

Noha már több mint két év eltelt a brit népszavazás óta, amikor az emberek döntöttek Nagy-Britannia kilépéséről az Európai Unióból, a folyamat máig húzódik. Most azonban - mint a Reuters uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva tudósít -

"nagyon közel" kerültek a megállapodáshoz

az Egyesült Királyság kilépésének végső kereteiről. Az ügyben megnyilvánuló európai bizottsági elnök, Jean-Claude Jucker péntek délelőtt Ausztriában egyenesen úgy fogalmazott:

novemberig összejöhet az egyezség.

Ennek hatására a devizapiacon igen megugrott a font euróval szembeni árfolyama.

Mint a Portfolio.hu összeállításában rámutat, az északír-ír határkérdés ügyében engedhettek a felek reményt keltő mértékben.

Az idő mindenesetre sürget, hiszen október és november derekán uniós csúcs lesz, ahol a megállapodás pontos kereteit jóvá kellene hagyni, ezt követően indulhatnak a szükséges parlamenti procedúrák ahhoz, hogy a brit kilépés jövő év márciusában valósággá válhasson.

Ezzel párhuzamosan már a kilépést követő EU-Egyesült Királyság kapcsolatrendszer részletein is dolgozniuk kell a feleknek.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hosszú távon egy teljesen vámmentes szabadkereskedelmi együttműködést is elképzelhetőnek tart.

Ha azonban a megvalósult brexit után vámok terhelnék a felek kereskedelmét, vagyis a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján működne tovább,

3,7 millió alacsony képesítésű ipari munkás - a brit munkavállalók 14 százaléka - járna igen rosszul.

Részletekbe menve független londoni elemzők arra mutatnak rá, például

a járműalkatrészekre 4,5, az autókra 10, egyes brit agráripari termékekre pedig akár 30-50 százalékos vámot is kivethetne az EU.

A brexittel járó kereskedelmi akadályok különösen jelentősen sújtanák például a különböző nyersanyag-feldolgozó vagy gépkezelő munkaköröket.

Hogy a britek mire számíthatnak, arra nézve a konzervatív brit miniszterelnök, Theresa May pártkongresszusi beszéde lehetne irányadó, ő úgy fogalmazott:

Nagy-Britannia megállapodásra törekszik az EU-val a feltételrendszerről, "de nem bármilyen áron", és nem fél attól sem, hogy netán egyezség nélkül kell szakítani.

A WTO-szabályok alapján folytatódó kereskedelem várható súlyos hatásaira az üzleti szektor minden bizonnyal felhívta már a brit kormányfő figyelmét. Egyik veszély például az Airbus repülőgépgyártó óriás távozása a szigetországból, ami azonnal körülbelül 100 ezerrel növelné a munkanélküliek számát. A távirati iroda összeállításában a Jaguar Land Rover luxusautó-konzorcium várható 1,2 milliárd fontnyi (0,44 billió forint) többletköltségéről is szó esik a vámmentesség meghiúsulása esetén, ami akár a cég létét is veszélybe sodorhatja.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018