eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Brexit: vak vezet világtalant?

Heteken belül meglehet a brexit-alku – állítja a brit kormányt gyakorlatilag életben tartó északír párt vezére. Más híradások szerint azonban a felek a korábbi bizakodás után a „ki adja be hamarabb a derekát” játékot játsszák.

Határozott lehetőség, hogy néhány hét alatt alkut kössön a brit kormány és Brüsszel a brexitről. Ezt mondta Arlene Foster, a brit konzervatív kormányt gyakorlatilag hatalmon tartó északír Demokratikus Unionista Párt vezére.

A politikus az előtt beszélt erről, hogy találkozott Michel Barnier brüsszeli főtárgyalóval, de ismét feltételként kötötte ki, hogy az Európai Unióból kilépő Nagy-Britannia északír határa és az uniós tag Ír Köztársaság határa között nem lehet határellenőrzés.

Így kérdéses, hogy Foster vajon milyen gyors alkura utalhatott, hiszen ő és Theresa May brit kormányfő is ki akarja léptetni Nagy-Britanniát az európai vámunióból – amihez nem kell EU-tagság – ugyanakkor valamilyen módon vámmentességet kellene fenntartani a szigetország és Európa között. Erre lenne jó a vámunió, amiről Mayék nem akarnak hallani.

Az északír vezető, Foster szerint „politikai akarattal” meg lehet állapodni.

Az Európai Unióban is arról beszélnek, hogy küszöbön áll a megállapodás és így felpöröghetnek a brexit körüli tárgyalások. Barnier szerdán tárja az Európai Bizottság elé az eddig elért eredményeket, pénteken pedig a tagállamok nagykövetei tanácskoznak a témában.

A fogaskerekek közé azonban épp a brit belpolitika tolhat be egy piszkavasat, és éppen olyan erők, amelyek közelebb állnak Európához, mint a kormányzó konzervatívok.

A brit Munkáspárt és a Skót Nemzeti Párt is világossá tette, hogy leszavazzák Theresa May kormányfő alkuját, mert az túlságosan eltávolítja Nagy-Britanniát az Európai Uniótól. A konzervatívok lázadó képviselői szerint viszont nem eléggé, úgyhogy 40-en kilátásba helyezték a vétót a jövőre várható szavazáson.

Brüsszelben így most a fejüket foghatják. Még ha nagy nehezen össze is hoznak egy megállapodást a brit kormányfővel, azt valószínűleg újra kell majd tárgyalni - és lehet, hogy azt már egy új brit kormánnyal kell megtenni. A másik opció az, hogy Nagy-Britannia mégis a jövőbeli viszonyt és kereskedelmet szabályozó egyezmény nélkül „esik ki” az EU-ból, amit manapság „vak brexitként” emlegetnek.

Ez befektetői pánikot, a nyugati szövetségi rendszer meggyengülését és a kereskedelem elakadását is magával hozhatja – bár a brexit keményvonalas tábora szerint ez merő ijesztgetés.

Annyi bizonyos, hogy a vak vagy kemény brexit esetén a britek a Kereskedelmi Világszervezet által megállapított és nem kedvezményes vámokat alkalmazva kereskedhetnének volt európai partnereikkel – ami a keményvonalas tábor örömére azzal is járna, hogy az európai migránsoknak már nem lenne joguk beáramlani a szigetországba.

Ez a tábor azt gondolja, hogy megéri a kemény válás, és hogy a fájdalom csak átmeneti lesz, a kötelékeitől szabaduló Nagy-Britannia azzal köthet majd vámalkukat, akivel akar és a szigetország felvirágzik.

Egy német intézet felmérései szerint ez a fogatókönyv évi 3 milliárd euróval növelné meg a britekhez exportáló német cégek költségeit és idővel az export 57 százalékkal esne vissza.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×