INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

salisbury

novicsok

mérgezés

szergej szkripal

Salisbury, 2018. július 5.Rendőrségi kordon zárja le a Queen Elizabeth Gardens parkot Salisburyben 2018. július 5-én a két brit állampolgár mérgezési ügyében folytatott nyomozással kapcsolatban. A nő és a férfi június 30-án lett rosszul a szomszédos Amesbury lévő otthonában, azóta válságos állapotban vannak és kórházban ápolják őket. A betegségüket Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyag okozta. (MTI/EPA/Rick Findler)

Fordulat az újabb állítólagos salisbury-i mérgezés ügyében

Salisbury angol város rendőrsége kacsaként kezeli a városban történt újabb mérgezés hírét. Az incidens során egy helyi étteremben rosszul lett egy brit férfi és orosz modell felesége. A hatóságok azonban gyorsan kizárták, hogy ismét novicsokmérgezés történt volna.

Brit rendőrök közölték: kihallgatják az újabb mérgezésgyanús eset egyik kulcsfiguráját az angliai Salisburyben. Mivel márciusban itt lett rosszul az orosz államnak tulajdonított novicsokmérgezés miatt Szergej Szkripal exkém és lánya, ezért a helyiek különösen érzékenyek.

Múlt vasárnap két embert vittek kórházba, miután rosszul lettek a városban található Prezzo olasz étteremben: az orosz születésű modellt, Anna Sapirót és férjét, a brit Alex Kinget. Sapiro azt állította:

ellenzéki szimpátiái miatt Putyin orosz elnök „a halálát kívánta”.

Ő maga gyorsan felépült, de az első híradások szerint férjét egy ideig kómában tartották.

Sapiro, akit a mellette lévő asztalnál ülő nő „gyönyörű szőkeségnek” nevezett, azt állította, hogy a férje után ment a mellékhelyiségbe, mert sokáig nem jött ki, és „úgy találta ott, hogy habzott a szája”. Szemtanúk szerint utána pánikba esve kérte, hogy hívjanak mentőt.

A helyi hatóságok nem bíztak semmit a véletlenre, és

gyorsan ellenőrizték, hogy nem történt-e újabb novicsokmérgezés. A tesztek negatív eredményt hoztak,

és a szenzációs sztori közben kezdett szétesni.

A hírt gyorsan felkapta a Sun című bulvárlap, amelyről ismert, hogy korábban fizetett a hírekért – potenciálisan befolyásolva a szemtanúk szavahihetőségét. Az eredeti cikk gyorsan el is tűnt a Sun holnapjáról – „jogi okok” miatt.

Közben a brit sajtó elkezdett kutakodni, a férj, King múltjában, és találtak is egysmást. 2006-ban például a férfi fogadásból behazudta magát Károly walesi herceg és felesége egyik médiaeseményére. Sikerült is kezet fognia a trónörökössel, cserébe 100 ezer font ütötte a markát.

Kiderült az is, hogy King és felesége egy ismert londoni életművész, Edward Davenport barátja, aki híres arról, hogy rocksztárokat és filmcsillagokat hív meg partijaira. Davenportot korábban csalás miatt elítélték – és King az ő sajtóképviselője volt. Egykori főnöke „vicces fickónak” nevezte a mostani feltételezett mérgezés áldozatát.

Amikor múlt vasárnap úgy tűnt, hogy a salisbury-i étteremben egy újabb mérgezés történt, az emberek pánikba estek. Mint a Guardian című lap megjegyezte,

az incidens súlyos csapás a városnak,

amely csak nagy nehezen tudja lemosni magáról a Szkripal-mérgezés, majd két környékbeli lakos mérgezésének és egyikük halának az emlékét.

Ha kiderül, hogy valaki rosszindulatú tréfát űzött velük, bizonyosan nagy felháborodás tör ki – írta a Guardian.

Nyitókép: MTI/EPA/Rick Findler
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018