eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Salisbury, 2018. március 10.Bűnügyi szakértők vizsgálódnak Szergej Szkripal korábbi orosz kettős ügynök mérgezése ügyében a dél-angliai Salisbury temetőjében 2018. március 10-én, hat nappal az után, hogy eszméletlen állapotban találtak rá a brit külső hírszerzés, az MI6 66 éves volt ügynökére és 33 éves lányára, Julijára a városban. A volt kém és lánya életveszélyes, de stabil állapotban fekszik egy salisburyi kórházban, a brit hatóságok szerint nagyon ritka idegméreggel mérgezték meg őket. (MTI/EPA/Neil Hall)
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Szkripal-mérgezés: érdekes helyen csöngött a telefon

Tényfeltáró újságírók szerint a Szkripal-mérgezés egyik vádlottjának papírjain található telefonszám az orosz védelmi minisztériumban csöngött ki

Tényfeltáró újságírók szerint az orosz védelmi minisztériumhoz köthető a salisbury-mérgezéssel vádolt egyik orosz állampolgár, Alexander Petrov. A Bellingcat és az Insider portálok azt állítják: megszerezték Petrov és társa, Ruszlan Bosirov egyes dokumentumait.

A Petrov személyi igazolványához tartozó aktán egy olyan pecsét található, amely szerint „nem szabad semmilyen információt kiadni”, mellette pedig egy telefonszám is található - állítja a két portál.

Közterületi kamera videofelvételéről készített és a londoni rendőrség által közreadott képen Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a salisburyi Fisherton Roadon 2018. március 3-án. A brit vádhatóság 2018. szeptember 5-én bejelentette, hogy távollétében vádat emelt az orosz állampolgár Bosirov és Petrov ellen Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés, az MI6 volt orosz kettős ügynöke és lánya, Julija megmérgezésének ügyében. Őket egy salysburyi bevásárlóközpontnál támadták meg 2018. március 4-én a Novicsok katonai idegméreggel. (MTI/AP/Londoni rendőrség) *** Local Caption *** 53000073
Közterületi kamera videofelvételéről készített és a londoni rendőrség által közreadott képen Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a salisburyi Fisherton Roadon 2018. március 3-án. A brit vádhatóság 2018. szeptember 5-én bejelentette, hogy távollétében vádat emelt az orosz állampolgár Bosirov és Petrov ellen Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés, az MI6 volt orosz kettős ügynöke és lánya, Julija megmérgezésének ügyében. Őket egy salysburyi bevásárlóközpontnál támadták meg 2018. március 4-én a Novicsok katonai idegméreggel. (MTI/AP/Londoni rendőrség)

Az orosz tulajdonban lévő Independent című brit lap újságírói felhívták is a moszkvai számot, ami szerintük az orosz védelmi minisztériumban csöngött ki.

Amikor Petrovról kérdezték, a vonal végén lévő férfi letette a kagylót.

A Novaja Gazeta című ellenzéki lap, amely egy hírszerzési főnök rokonainak magyar letelepedési papírjairól is írt, most azt mondta, hogy a telefonszám egy olyan kerülethez tartozik, ahol a GRU, vagyis a katonai hírszerzés központja található. A Salisburyben lányával együtt márciusban megmérgezett

Szergej Szkripal is a GRU állományában állt, amikor a brit titkosszolgálat beszervezte és rávette arra, hogy adatokat szolgáltatsson ki kollégáiról.

Az oknyomozó portálok szerint Petrov papírján látható még az „sz sz”, azaz a szoversenno szekretno, azaz szigorúan titkos megjegyzés rövidítése.

A Bellingcat, amely mögött valójában egy brit férfi, az itteni szóhasználattal élve „polgári újságíró”, Eliot Higgins áll, egyik fő profilja az orosz államhatalmat negatív fényben feltűntető információk feltárása, közösségi média, sajtótudósítások és szemtanúk beszámolóinak összehasonlításával. A portálnak a helyszínekre ellátogató saját riporterei nincsenek, de több nyugati médium is egyre inkább támaszkodik erre az információra.

A Bellngcat szerint orosz rakétával lőtték le Kelet-Ukrajnában a maláj légitársaság gépét és a portál továbbra is állítja, hogy a Damaszkuszhoz közeli Dúmában vegyifegyverrel támadtak, annak ellenére, hogy az ENSZ és a nyugati hatalmak is több hónapja hallgatnak a témától.

Az Aszad-rezsimnek tulajdonított és orosz szövetségese számlájára írt atrociás nyomán hajtottak végre amerikai és más nyugati erők légicsapásokat a szíriai rezsim ellen.

Visszatérve a Szkripal-mérgezés gyanúsítottjaira, a Bellingcat birtokába jutott állítólagos dossziéban nem szerepel semmi Petrov múltjáról a 2009-et megelőző időszakról.

Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő „dezinformáció szivárogtatásával” vádolta meg a brit portált. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közben érdekesen fogalmazva azt mondta: inkább hisz főnöke, Putyin elnök szavainak, mint a különböző telefonszámokról szóló, névtelen információknak.

A Szkripalék megmérgezésével vádolt két gyanúsított múlt heti tévéinterjúja orosz ellenzékiek körében is gyanús. Felvetik például, hogy

miért tudott Moszkvából Londonba tartva a két, magát turistának mondó szinte ugyanabban a percben átmenni a határellenőrzésen, hacsak nem különleges kapun engedték át őket.

Az egyik oldalhoz sem húzó Vlagyimir Pozner, sokáig Amerikában élt veterán szovjet, majd orosz újságíró is kételkedik abban, hogy az RT TV stúdiójában megjelent két férfi igazat mondott, de ugyanúgy nem hisz a brit hírszerzésnek sem, mert szerinte egyik oldal sem mutatott be semmilyen bizonyítékot az ügyben.

Igor Ejdman politológus szerint pedig a hatalom elvesztette realitásérzékét és bohócot csinált magából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×