eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
London, 2018. szeptember 5.A londoni rendőrség által közreadott dátumozatlan képek Ruszlan Bosirov (b) és Alekszandr Petrov orosz állampolgárokról. A brit vádhatóság 2018. szeptember 5-én bejelentette, hogy távollétében vádat emelt Bosirov és Petrov ellen Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés, az MI6 volt orosz kettős ügynöke és lánya, Julija megmérgezésének ügyében. Őket egy salysburyi bevásárlóközpontnál támadták meg 2018. március 4-én a Novicsok katonai idegméreggel. (MTI/EPA/Londoni rendőrség)
Nyitókép: MTI/EPA/Londoni rendőrség

A britek a Biztonsági Tanács elé viszik a Szkripal-ügyet

A brit terrorelhárítás részletes forgatókönyvet is közölt a mérgezéssel gyanúsított két orosz cselekedeteiről. Sokan gyanúsnak tartják Putyin rendeletét bizonyos, orosz ügynökökkel kapcsolatos információk titkosításáról.

Theresa May brit miniszterelnök közvetve Vlagyimir Putyin orosz államfőt vádolta meg a dél-angliai vegyifegyver-mérgezéssel. A kormányfő azt követően beszélt a brit parlamentben, hogy a rendőrség fényképeket mutatott be a Szkripal-ügy két gyanúsítottjáról, akiket az orosz katonai elhárítás embereiként írtak le.

Mosolyogva sétálnak Salisbury utcáin

Egy baseballsapkás és egy dokkmunkás-sapkás, negyvenes éveiben járó férfi, akik mosolyogva járják a dél-angliai Salisbury utcáit – őket vádolja a brit rendőrség azzal, hogy márciusban megmérgezték a britekhez átállt volt orosz katonai kémet, Szergej Szkripalt és lányát, Juliját.

A Scotland Yard többezer órányi térfigyelő kamerás anyag átnézése után közölte le a két férfi képét, akiket az orosz GRU katonai hírszerzés – az orosz katonai titkokat kiadó Szkripal volt alkalmazója ügynökeinek nevezett.

A brit rendőri szerv elismerte, hogy Ruszlan Bosirov és Alexander Petrov valószínűleg álnevek – ezeket használták a mérgezés előtti napokban Angliába érkezett, majd onnan gyorsan távozott gyanúsítottak.

A rendőrség több térfigyelőkamerás felvételről készült fényképet is bemutatott – ezek alapján azt állította, hogy az arcuk elfedésével nem próbálkozó és mosolygó férfiak Londonba érkezésük után két egymást követő napon is Salisburyben – Szkripal lakhelyén -jártak. Az első nap feltérképezték a terepet, a második nap ráfecskendezték a Novicsok idegmérget Szkripal bejárati ajtajának kilincsére – állítják.

Ezt követően nyugodtan visszasétáltak a pályaudvarra, vonatra szálltak, majd hazarepültek Londonból – mondják a brit rendőrök.

Brit ügyészek szerint már elég bizonyítékuk van arra, hogy gyilkossági kísérlet miatt vádat emeljenek ellenük.

Salisbury, 2018. szeptember 5.
Közterületi kamera videofelvételéről készített és a londoni rendőrség által közreadott képen Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a salisburyi Fisherton Roadon 2018. március 3-án. A brit vádhatóság 2018. szeptember 5-én bejelentette, hogy távollétében vádat emelt az orosz állampolgár Bosirov és Petrov ellen Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés, az MI6 volt orosz kettős ügynöke és lánya, Julija megmérgezésének ügyében. Őket egy salysburyi bevásárlóközpontnál támadták meg 2018. március 4-én a Novicsok katonai idegméreggel. (MTI/AP/Londoni rendőrség) *** Local Caption *** 53000073
A közterületi kamera videofelvételéről készített és a londoni rendőrség által közreadott képen Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a salisburyi Fisherton Roadon 2018. március 3-án.

Theresa May brit miniszterelnök a rendőrségi bejelentés után a brit parlamentben azt mondta: „a GRU fegyelmezett, erős parancsnoki lánccal rendelkező szervezet. Ez nem volt magánakció. Szinte bizonyos, hogy a GRU-n kívül, az orosz állam felső szintjén hagyták jóvá az akciót” – jegyezte meg, amivel gyakorlatilag magát Putyin elnököt vádolta meg.

Részletes forgatókönyvet közöltek

Nagy-Britannia csütörtökön, New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé tárja Moszkva elleni vádpontjait. Tudósítók megjegyzik: bár brit és külföldi vezetők hat hónapja vádolják az orosz államot az akcióval, eddig nem tudtak közvetlen bizonyítékkal szolgálni.

A brit terrorelhárítás azonban most kész dossziét mutatott be az állítólagos orosz ügynökök akciójáról. Több fénykép mellett ebben leírták, hogyan érkeztek hamis névre kiállított orosz útlevelekkel Moszkvából Londonba 48 órával a mérgezés előtt. A Gatwick Reptérről a City Stay kelet-londoni szállodába mentek, majd másnap vonattal Salisbury városába utaztak – az állítás szerint terepszemlére.

Ezt követően visszamentek Londonba, de március 4-én, vasárnap ismért visszatértek Salisburybe – és ekkor fecskendezték az idegmérget – a gyanú szerint egy Nina Ricci Premier Jour parfümös üvegből, a rászerelt egyedi fecskendővel - Szkripal kilincsére. A vád szerint az üveget ezután eldobták, ami tragikus következményekkel járt az azt megtaláló brit pár számára. A hatóságok azt is közölték: megtalálták a Novicsok méreg nyomait a szállodájukban.

Gyors orosz titkosítás

Oroszország azzal védekezett, hogy a nevek és a képek „nem mondanak semmit”. Maria Zaharova külügyi szóvivő felszólította a briteket: „tartózkodjanak a vádaskodásoktól és működjenek együtt az oroszokkal az ügy kivizsgálásában.”

Érdekes módon, két nappal a mostani bejelentés előtt Putyin elnök rendeletet adott ki, amelyben titkosította az orosz hírszerzésnek dolgozó, de szabadúszó ügynökökről szóló információt is. Az orosz média szerint a két gyanúsítottról nem sokat tudni és nincs nyomuk a közösségi médiában. A Fontanka hírügynökség azt is állította, hogy a két férfi útleveleinek sorozatszáma szinte ugyanaz volt, csak az utolsó számjegy különbözött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×