eur:
394.9
usd:
371.92
bux:
66355.57
2024. április 16. kedd Csongor
Dublin, 2018. július 19.2018. július 12-én a dublini repülőtéren készített kép a Ryanair ír diszkont légitársaság egyik leszálló repülőgépéről. A Reuters értesülései szerint július 25-én és 26-án több mint 600 járatát törli az ír fapados légitársaság, mert alkalmazottai egy jelentős része sztrájkot kezdeményezett a silány munkakörülmények és a cég kicsinyessége miatt.  A hírügynökség szerint elsősorban belga, portugál és spanyol légiutas-kísérők tervezik a sztrájkot, ami miatt a Ryanair elővigyázatosságból járatai 12 százalékát törölte a menetrendből. A lépés mintegy 50 ezer utast érint. (MTI/EPA)
Nyitókép: MTI/EPA

Komoly gondokat okoz a pilótasztrájk

Csak Németországban 42 ezer nyaralni induló számára okoz kellemetlenséget a Ryanair pilótáinak sztrájkja.

A német pilóták szakszervezete Frankfurtban bejelentette, hogy a legnagyobb európai fapados légitársaság, a Ryanair német pilótái is csatlakoznak a belga, a holland, a svéd és az ír kollégáik bérkövetelési akciójához és pénteken 24 órára leteszik a munkát. Ezért törölni kellett a cég legalább 250 európai járatát.

Mint a pilóták szakszervezetének elnöke közölte,

egyelőre semmi jel sem mutat a Ryanair vezetőségének engedékenységére.

A fapados légitársaság már tegnap tájékoztatta utasait a sztrájkból fakadó következményekre.

A pilóta-szakszervezet múlt hétfőig adott határidejére a Ryanair főnöksége nem terjesztett elő elfogadható tárgyalási alapot, ezért a munkavállalók úgy döntöttek, hogy ma hajnaltól kezdődően holnap reggelig sztrájkba lépnek. Az akcióban a Ryanair kereken 400 német pilótája mellett a légitársaság belga, holland, svéd és ír pilótái is részt vesznek.

A sztrájkkal magasabb béreket és kedvezőbb munkafeltételek akarnak kikényszeríteni.

A több, mint 30 évvel ezelőtt alapított fapados légitársaság alkalmazottai nem először teszik le a munkát. Így ismételt sztrájkkal tudták elérni, hogy a Ryanair főnöksége decemberben végül is belement a szakszervezet működésének engedélyezésébe. A cég élén álló Michael O'Leary nyilatkozata szerint a Ryanairnél a pilóták jobban keresnek, mint a Lufthansához tartozó fapados Eurowingsnél, de hozzátette azt is, hogy további sztrájkok esetén fontolóra veszi az úgy-mond nem kifizetődő németországi járatok megszüntetését. A mai akció a cég fennállása óta a legnagyobb szabású bérharc, amely a légi társaság 2400 járatának több, mint tíz százalékát érinti, így ma nem száll fel Budapestről a Berlinbe és Nürnberge induló gép sem.

A 24 órás sztrájk csupán Németországban 42 ezer nyaralni induló számára okoz komoly kellemetlenséget, annak ellenére, hogy az utasoknak már tegnap felajánlották jegyük árának visszatérítését, vagy ingyenes átírását későbbi járatokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esés a tőzsdéken

Nagy esés a tőzsdéken

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×