eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Beindul az orosz-amerikai barátkozás?

Beindul az orosz-amerikai barátkozás?

Mosoly, kézfogás, dicséretek - ez történt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Trump amerikai elnökkel folytatott, békülékeny hangnemű találkozója során, miközben Washingtonban nem csitul a botrány az orosz befolyás után nyomozó FBI főnökének váratlan leváltása miatt.

„Nagyon-nagyon jó” tárgyalásokat folytatott saját szavai szerint Donald Trump az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval a Fehér Házban.

Trump azt is megjegyezte, hogy James Comey FBI-főnök drasztikus eltávolítása „semmilyen módon” nem hatott ki a találkozóra.

Az amerikai elnököt azzal vádolják, hogy hátráltatni akarja az FBI nyomozását, amely azt vizsgálja, hogy Oroszország beavatkozott-e az amerikai politikába és hekkerek és célzott szivárogtatások útján hatalomra segítette őt.

A Lavrov-látogatásra ebben a helyzetben került sor és

Trump ellenfeleit sokkolhatta, hogy a Fehér Házban amerikai és orosz zászlók között állt ki a kamerák elé Lavrov és Rex Tillerson

amerikai külügyminiszter, akivel az orosz vendég először tárgyalt.

„A Fehér Házi fotókon azt látjuk, hogy Trump elnök oroszokkal fog kezet” – jegyezte meg Dick Durbin demokrata szenátor, aki szerint mindez propaganda lehetőség Moszkvának, amely világszerte vidáman közzéteszi a fotókat a Twitteren.

A képeken azt is lehetett látni, hogy Trump azzal a Szergej Kiszljak nagykövettel is parolázik, akivel való kontaktusai miatt meg kellett válnia hivatalától Trump első nemzetbizonsági tanácsadójának, Michael Flynnek.

Lavrov közben megengedett magának egy kis élcelődést: „Leváltották? Tényleg? Maga most viccel?” – kérdezett vissza egy újságírónak, aki Comey menesztéséről faggatta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig teljes felszerelésben, Szocsiból, egy jéghoki-meccsről üzente a CBS útján, hogy „semmi közünk nem volt Comey leváltásához”. Az elnök több gólt is lőtt a mérkőzésen, majd ismét visszatért a témához és azt mondta, hogy „Trump jogszerűen, az alkotmánynak megfelelően jár el”.

Washingtonban

Lavrov „problémamegoldóknak” nevezte a Trump-csapat tagjait.

„Még egyszer meggyőződtem arról, hogy az elnöki stáb, az elnök és a külügyminiszter is a tettek emberei” – folytatta vendéglátói méltatását.

Vajon ez lehet a korábban beharangozott nagy amerikai-orosz barátkozás kezdete, azt követően, hogy a Trump-kormányzat eddigi lépései nyomán éppenséggel feszültebbé vált a kétoldalú viszony?

A hivatalos közlemények szerint Trump közös platformot keresett a vitás kérdésekben. Például ugyan megjegyezte, hogy az oroszoknak „meg kell fékezniük” az Aszad-rezsimet és Iránt, de úgy fogalmazott, hogy Szíriában mindkét oldal azért dolgozik, hogy „a lehető leghamarabb véget vessenek a borzalmas öldöklésnek”.

Felvetette a szélesebb körű együttműködés lehetőségét is a közel-keleti és más viták rendezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×