eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Beindul az orosz-amerikai barátkozás?

Beindul az orosz-amerikai barátkozás?

Mosoly, kézfogás, dicséretek - ez történt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Trump amerikai elnökkel folytatott, békülékeny hangnemű találkozója során, miközben Washingtonban nem csitul a botrány az orosz befolyás után nyomozó FBI főnökének váratlan leváltása miatt.

„Nagyon-nagyon jó” tárgyalásokat folytatott saját szavai szerint Donald Trump az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval a Fehér Házban.

Trump azt is megjegyezte, hogy James Comey FBI-főnök drasztikus eltávolítása „semmilyen módon” nem hatott ki a találkozóra.

Az amerikai elnököt azzal vádolják, hogy hátráltatni akarja az FBI nyomozását, amely azt vizsgálja, hogy Oroszország beavatkozott-e az amerikai politikába és hekkerek és célzott szivárogtatások útján hatalomra segítette őt.

A Lavrov-látogatásra ebben a helyzetben került sor és

Trump ellenfeleit sokkolhatta, hogy a Fehér Házban amerikai és orosz zászlók között állt ki a kamerák elé Lavrov és Rex Tillerson

amerikai külügyminiszter, akivel az orosz vendég először tárgyalt.

„A Fehér Házi fotókon azt látjuk, hogy Trump elnök oroszokkal fog kezet” – jegyezte meg Dick Durbin demokrata szenátor, aki szerint mindez propaganda lehetőség Moszkvának, amely világszerte vidáman közzéteszi a fotókat a Twitteren.

A képeken azt is lehetett látni, hogy Trump azzal a Szergej Kiszljak nagykövettel is parolázik, akivel való kontaktusai miatt meg kellett válnia hivatalától Trump első nemzetbizonsági tanácsadójának, Michael Flynnek.

Lavrov közben megengedett magának egy kis élcelődést: „Leváltották? Tényleg? Maga most viccel?” – kérdezett vissza egy újságírónak, aki Comey menesztéséről faggatta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig teljes felszerelésben, Szocsiból, egy jéghoki-meccsről üzente a CBS útján, hogy „semmi közünk nem volt Comey leváltásához”. Az elnök több gólt is lőtt a mérkőzésen, majd ismét visszatért a témához és azt mondta, hogy „Trump jogszerűen, az alkotmánynak megfelelően jár el”.

Washingtonban

Lavrov „problémamegoldóknak” nevezte a Trump-csapat tagjait.

„Még egyszer meggyőződtem arról, hogy az elnöki stáb, az elnök és a külügyminiszter is a tettek emberei” – folytatta vendéglátói méltatását.

Vajon ez lehet a korábban beharangozott nagy amerikai-orosz barátkozás kezdete, azt követően, hogy a Trump-kormányzat eddigi lépései nyomán éppenséggel feszültebbé vált a kétoldalú viszony?

A hivatalos közlemények szerint Trump közös platformot keresett a vitás kérdésekben. Például ugyan megjegyezte, hogy az oroszoknak „meg kell fékezniük” az Aszad-rezsimet és Iránt, de úgy fogalmazott, hogy Szíriában mindkét oldal azért dolgozik, hogy „a lehető leghamarabb véget vessenek a borzalmas öldöklésnek”.

Felvetette a szélesebb körű együttműködés lehetőségét is a közel-keleti és más viták rendezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×