eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Menekülnének Nagy-Britanniából az európai orvosok

A Brexit miatt otthagyná Nagy-Britanniát a szigetországban dolgozó európai orvosok többsége - ez derült ki a brit orvosi kamara felméréséből. A következő években több ezren távozhatnak, ami veszélybe sodorhatja az ellátást.

Az utóbbi időben már szinte nincs olyan nap, amikor ne tűnne fel a brit újságokban az itt élő uniós állampolgárok számára gyomorgörcsöt okozó hír.

A legújabb az, hogy a Brit Orvosi Kamara megkongatta a vészharangot: a Brexit-népszavazást követő közhangulat és a brit kormány fenyegető magatartása miatt

a szigetországban dolgozó európai orvosok több, mint a fele a távozást fontolgatja.

A felmérésben az Európai Gazdasági Térségből érkezett, több, mint 2000 egészségügyi dolgozót kérdeztek meg, azaz nemcsak uniós állampolgárokat, de norvégokat, izlandiakat és lichtensteinieket is.

Az Európai Gazdasági Térségből érkezett több mint 10 ezer orvos adja a brit egészségügyi szolgálat orvosi állományának 9 százalékát – ha ennek a létszámnak a fele eltűnik, akkor az komoly gondokat okozhat a már így is emberhiánnyal küzdő brit egészségügynek. Az utóbbi hetekben a BBC a kórházi folyosókon több, mint 10 órán át várakozó betegekről tudósított.

A Brit Orvosi Kamara felméréséből két dolog derült ki: egyrészt az itt dolgozó európai orvosokat érzelmileg megviselte a Brexit-voks. A népszavazást követően nem sokkal arról érkeztek hírek, hogyan élcelődtek a brit betegek és rokonaik az őket ellátó külföldiekkel.

A másik kérdés, ami aggasztja őket, az

a tartózkodási jog körüli káosz.

Mindeközben Theresa May brit miniszerelnök nemhogy nem igyekszik garantálni a már a szigetországban élő európaiak státuszát, hanem a kormányhoz közel álló és név nélkül nyilatkozó emberek még kísérleti léggömböket is felengednek és azt mondják a brit lapoknak, hogy heteken belül bekeményíthetnek az EU-állampolgárok szabad mozgásának kérdésében.

„Az európai orvosok fontos és jelentős módon segítik a brit egészségügy működését. Mélyen aggasztó, hogy vannak, akik néhány éven belül távozni akarnak az Egyesült Királyságból. Ez súlyos hatással lehet a betegek ellátására” – mondta a Brit Orvosi Kamara vezérigazgatója.

Ironikus módon sok olyan helyen van orvoshiány, ahol nagy többségben voltak a Brexit támogatói a tavaly nyári népszavazáson – jegyzi meg az Independent című lap. Ezek közé tartozik az észak-angliai Boston városa, ahol a legnagyobb arányban szavaztak Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépésére.

Az Independent megemlíti egy 27 éve brit földön élő spanyol orvos történetét, aki azt mondta: egy konferenciáról hazatérve megállították a brit határon és arról faggatták: valóban itt él-e. Egy német orvos pedig betegei szavait idézte: „Neked nem kell hazamenni, téged szeretünk, nem rád gondoltunk”.

Jeremy Hunt brit egészségügyi miniszter nemrég elismerte: az egészségügy összeomlana nélkülük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×