eur:
392.12
usd:
366.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nincs elég szakember Csehországban, béremelés jöhet

A cseh vállalatok számára kemény próbatétel lesz az idei év. Amennyiben továbbra sem találnak elegendő szakképzett munkaerőt a cégek, akkor az a már meglévő alkalmazottak béremelését vonhatja maga után. Csehországban tavaly 5,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, amely a legalacsonyabb az Európai Unióban.

A tavalyi 5,5 százalékos munkanélküliségi mutató az elmúlt nyolc év legjobb eredménye, mindemellett szakképesített munkaerőből és munkásokból hiány van az országban. A bérek a közgazdászok szerint idén tovább emelkednek, amit ugyan az ország gazdasági helyzete elbír, az olcsó munkaerőre építő cégeknek viszont gondjaik adódhatnak, mivel a vállalatok évről évre egyre nehezebben találnak megfelelő szakképesítéssel bíró munkavállalókat a cseh munkaerőpiacon. A szakemberek és munkások hiánya pedig azt eredményezheti, hogy emelkedni fog az alkalmazottak bére. Az alkalmazottak fizetése Csehországban 2016-ban mintegy 4 százalékkal emelkedett, a Cseh Nemzeti Bank idén 5 százalékos béremeléssel számol.

A legnagyobb munkaerőhiány az ipari termelésben tapasztalható. Elsősorban munkásokra, szakmailag képesített munkaerőre lenne szükség az ágazatban. „Az alkalmazotti státusz jelentős mértékben felértékelődött, és a cégek kapkodnak a megfelelően képesített munkaerő után. Kitűnő alkalom ez számukra ahhoz, hogy béremelést kérjenek maguknak, és azt hiszem, ezzel a lehetőséggel élniük is kell“ – fogalmazott Štěpán Křeček a Közgazdasági Egyetem Nemzetgazdasági Karának professzora. Más pénzügyi elemzők is egyetértenek abban, hogy van lehetőség a béremelésre, s hogy mindez országszerte problémát okoz majd a cégeknek. Előzetes számítások szerint 2017-ben tovább csökken a munkanélküliség Csehországban, de már sokkal kisebb mértékben, mint az elmúlt időszakban.

A munkavállalók szakszervezete ugyancsak béremelést szeretne elérni, elképzelésük szerint az 5,5 százalékos átlagos növekedés összhangban lenne a gazdasági mutatókkal. „Információink szerint vannak olyan vállalatok, ahol a bérek emelkedése meghaladja a kétszámjegyű növekedést” – áll a szakszervezet által kiadott nyilatkozatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×