eur:
395.13
usd:
368.04
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván

"A múltunkkal való kiegyezés a legfontosabb" - Pozsonyban debütált Esterházy darabja

A pozsonyi Nemzeti Színházban tartották Esterházy Péter Mercedes Benz című színpadi művének premierjét. A történelmi revü a pozsonyi teátrum megrendelésére született. A darabot telt ház előtt mutatták be.

A mű keretét Az ember tragédiája adja: az Úr és Lucifer örökös civódása, kettejük különös fogadása. Ezt követően kezdődik a tényleges játék, amely a magyar történelem legviharosabb időszakát eleveníti fel, kezdve a 17. századi fényes győzelmektől, mesés gazdagságtól a 20. századon át, egészen a jelenkori Esterházy család történetéig.

 Mindez kiegészül egy istenített és megtöretett apafigura alakjával, valamint apa és fia halálos, sőt halálon túli viszonyának ábrázolásával.

Van egy harmadik vonulata is a műnek: az arisztokrácia, a nemesség iránti nosztalgia és a történelmi összetartozás utáni vágy, a szétszakadt Monarchia ma is összefonódó osztrák-magyar-szlovák szála.

A színháztörténeti eseménynek számító előadást Roman Polák rendezte.

„A darabban jelen van az irónia. Az egyik oldalon ott a Mercedes Benz, mint az anyagi világ megtestesítője, Esterházy emellett arról beszél, hogy a lelki gazdagság, a saját lelkiismeretünkkel és múltunkkal való kiegyezés a legfontosabbak” – fogalmazott a rendező a szombati bemutató után.

 Dušan Jamrich színész szerint a darab felépítése bonyolult, elmondása szerint a magyar néző számára még a rejtett metaforák is érthetők, a szlovák közönségnek azonban bizonyos dolgokat a színészi játékkal kell megmagyarázniuk.

„Minél többet foglalkoztunk az Esterházy család történetével – amely nagyon sok esetben tragikus –, annál érdekesebb lett számunkra az egész. Természetesen azon kívül, hogy a legtöbb esetben komoly dolgokról van szó, megjelenik a humor, az irónia, amely remélem, segít az összefüggések megértésében“ – mondta el a színész.

Esterházy Péter műve magyar színpadon eddig csak felolvasó-színházi előadásként hangzott el. A játék a szlovák fővárosban elevenedett meg először valós színpadi formában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

2050-re, akik megérik a 65 évet, valamiféle rákos daganatban fognak szenvedni - hangzott el a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia konferenciáján. Az InfoRádió Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus professzort, a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia elnökét kérdezte több témában.

Sikeres volt Varga Barnabás műtétje

Az MLSZ szerint biztos, hogy szerdán kijöhet a kórházból a csatár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A Krímben csapott le az ukrán csúcsfegyver, komoly fegyverszállítmányokhoz jutott Moszkva - Háborús híreink hétfőn

A Krímben csapott le az ukrán csúcsfegyver, komoly fegyverszállítmányokhoz jutott Moszkva - Háborús híreink hétfőn

A Krím-félszigeten csapódott be a hétvégén egy amerikai gyártmányú ATACMS ballisztikus rakéta. Észak-Korea Putyin múlt heti látogatása után felpörgette a lőszerek szállítását Oroszországba. Heves harcok folynak a donyecki és luhanszki frontszakasz nagy részén, érdemi területnyereség azonban eddig nem történt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×