eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"A múltunkkal való kiegyezés a legfontosabb" - Pozsonyban debütált Esterházy darabja

A pozsonyi Nemzeti Színházban tartották Esterházy Péter Mercedes Benz című színpadi művének premierjét. A történelmi revü a pozsonyi teátrum megrendelésére született. A darabot telt ház előtt mutatták be.

A mű keretét Az ember tragédiája adja: az Úr és Lucifer örökös civódása, kettejük különös fogadása. Ezt követően kezdődik a tényleges játék, amely a magyar történelem legviharosabb időszakát eleveníti fel, kezdve a 17. századi fényes győzelmektől, mesés gazdagságtól a 20. századon át, egészen a jelenkori Esterházy család történetéig.

 Mindez kiegészül egy istenített és megtöretett apafigura alakjával, valamint apa és fia halálos, sőt halálon túli viszonyának ábrázolásával.

Van egy harmadik vonulata is a műnek: az arisztokrácia, a nemesség iránti nosztalgia és a történelmi összetartozás utáni vágy, a szétszakadt Monarchia ma is összefonódó osztrák-magyar-szlovák szála.

A színháztörténeti eseménynek számító előadást Roman Polák rendezte.

„A darabban jelen van az irónia. Az egyik oldalon ott a Mercedes Benz, mint az anyagi világ megtestesítője, Esterházy emellett arról beszél, hogy a lelki gazdagság, a saját lelkiismeretünkkel és múltunkkal való kiegyezés a legfontosabbak” – fogalmazott a rendező a szombati bemutató után.

 Dušan Jamrich színész szerint a darab felépítése bonyolult, elmondása szerint a magyar néző számára még a rejtett metaforák is érthetők, a szlovák közönségnek azonban bizonyos dolgokat a színészi játékkal kell megmagyarázniuk.

„Minél többet foglalkoztunk az Esterházy család történetével – amely nagyon sok esetben tragikus –, annál érdekesebb lett számunkra az egész. Természetesen azon kívül, hogy a legtöbb esetben komoly dolgokról van szó, megjelenik a humor, az irónia, amely remélem, segít az összefüggések megértésében“ – mondta el a színész.

Esterházy Péter műve magyar színpadon eddig csak felolvasó-színházi előadásként hangzott el. A játék a szlovák fővárosban elevenedett meg először valós színpadi formában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×