eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma
Bátortalanabbul utaznak a németek

Bátortalanabbul utaznak a németek

A terrorizmus rányomta bélyegét az idegenforgalomra is. A német utazási irodák forgalma emiatt január elseje óta közel 4 százalékkal csökkent. Kiváltképpen a Törökországba irányuló turizmus sínylette meg a politikai feszültséget, illetve a sorozatos merényleteket.

Az üdülni vágyó németekre hosszú időn át Törökország különleges vonzerőt gyakorolt. Noha számszerűen jóval többen utaztak Spanyol- vagy Olaszországba nyaralni, Isztambul a maga kulturális ajánlataival, vagy a török Riviérának nevezett Földközi-tenger melléki üdülőközpontok jutányos kínálataikkal tavaly csaknem 6 millió német számára biztosítottak remek kikapcsolódási és üdülési lehetőséget.

Az államcsíny és a pokolgépes robbantások elszaporodása azonban

elriasztotta a turistákat, így idén majdnem a felére zuhant vissza a Törökországba látogató németek száma.

Mint a berlini idegenforgalmi szövetség elnöke egy sajtóinterjúban elmondta, a biztonság megingása azonnal leolvasható a turisztikai statisztika adataiból.

Norbert Fiebig azonban utalt egy új tényezőre is, nevezetesen arra, hogy az utazások terén egyre nagyobb szerepet játszik a célországban uralkodó politikai helyzet.

Ez megmutatkozik a Magyarországra látogató német turisták számát illetően is. Míg a Balatont kedvelők körében a budapesti kormány intézkedéseivel kapcsolatos, nemegyszer igencsak bíráló hangú jelentések egyre nagyobb befolyást gyakorolnak a nyaralásra vonatkozó döntésekben,

addig a folyami turistahajók fedélzetén, Passau felől egyre több, főleg nyugdíjas német érkezik Magyarországra.

A körükben végzett közvélemény-kutatás alapján számukra a biztonság az egyik fő motívum. Ez egybecseng Norbert Fiebig sajtónyilatkozatával, amely szerint – az idei németországi merényletek ellenére a válaszadók elsöprő többsége még most is viszonylagos biztonságban érzi magát hazájában, és ez a tény egyre nagyobb szerepet játszik abban is, hogy merrefelé tervezik a jövő évi szabadságuk eltöltését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×