eur:
393.36
usd:
366.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Közeledik az alku a gázvitában

A Lengyelországot és a balti államokat elkerülő Opál gázvezeték használatáról tárgyalnak az orosz Gazprom mammutvállalat és az Európai Unió energetikai vezetői. Bár az érintett tagállamoknak nem tetszik az alku, az EU ezúttal megállapodást akar az oroszokkal.

A Gazprom és az Európai Unió éveken át farkasszemet nézett egymással: az unió kikényszerítette azt, hogy az orosz energiaóriás ne legyen tulajdonosa azoknak a gázvezetékeknek, amelyeken Európába szállít.

Az utóbbi hetekben azonban éppenséggel Moszkva kedvére tett a bizottság. Október végén a brüsszeli illetékesek meggondolták magukat, és engedélyezték a Gazpromnak az eddig kevéssé kihasznált Opál gázvezeték fokozottabb használatát.

A Gazprom addig csak a vezeték szállítási kapacitásának felét vehette igénybe – azért, hogy ne kerüljön domináns helyzetbe. Ez a vezeték a Balti-tengeren áthaladó Északi Áramlatról ágazik le és vezet Németország keleti részén át Csehországig.

Mindez jó hír volt az oroszoknak, akik el akarták kerülni, hogy a nyersanyag a velük rossz viszonyban álló Lengyelországon, a balti államokon és Ukrajnán haladjon át.

Rossz hír viszont az érintett államoknak – többségükben EU-tagállamoknak – amelyek így elesnek az oroszok által fizetett tranzitdíjakért. A nem uniós tagállam Ukrajna éves vesztesége 425 millió dollárra rúgna.

Brüsszel ugyanakkor nem adta ajándékba az Opál használatát. Az alku része, hogy a Gazprom riválisai prioritást kapnak a vezeték szállítási kapacitása 20%-ra, azaz ekkora arányban adhatnak el rajta áthaladó gázt hamarabb, mint az orosz cég.

Ezzel az Európai Bizottság azt akarta elérni, hogy Moszkva garantálja: a 2019-ben lejáró szerződés után is szállít majd gázt Ukrajnának.

Maros Sefovic, az unió energetikai biztosa korábban azt mondta: minden tőle telhetőt megtesz, hogy megállapodásra bírja Moszkvát és Kijevet. Október végéig ezt nem sikerült elérni, így a biztosnak péntekre egy oroszországi utat szerveztek, hogy megpróbálja tető alá hozni a megállapodást.

Oroszország éveken át folytatott gáz-háborút Ukrajnával, még azelőtt, hogy 2014-ben visszacsatolta volna a Krímet és Kelet-Ukrajnában fegyveres konfliktus robbant volna ki, amelyben az oroszok a kijevi kormánnyal szembenálló lázadókat támogatják.

A gázvitában közben Moszkva azzal vádolta az orosz gáztól erősen függő és költségvetési gondokkal küszködő szomszédját, hogy a kedvezményes árszabás ellenére sem fizette a számlákat.

A szállítás leállítását viszont Ukrajnában és Európában is úgy állították be, hogy „Moszkva beveti az energiafegyvert” politikai érdekei védelmében.

Az oroszok most már azt akarják, hogy az IMF-hitelekre szoruló ukránok előre fizessenek. Tavaly tíz kelet- és közép-európai állam tett panaszt az Európai Bizottságnál amiért kihagyták őket abból az üzletből, melyben Moszkva továbbfejleszti az Észak-Áramlat 2 nevű vezetéket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×