eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hiába a veszteségek, az Iszlám Állam kitart a totális háború mellett

Az iraki Moszulban már hat kerületet tisztítottak meg az Iszlám Állam harcosaitól – ezt állítja a hadsereg. A dzsihadisták parancsba adták embereiknek, hogy a végsőkig álljanak ellen.

Lehet, hogy propaganda, lehet, hogy tényleg szorul a hurok az Irak második legnagyobb városát két éven át uraló dzsihadisták nyaka körül.

Az iraki hadsereg elitegysége, a Terrorelhárítási Szolgálat masszív támadást indított az ostromlott város keleti részén. A kommandósok vezetői azt mondták, hogy a cél benyomulni a központba, egészen a Tigris folyóig.

Péntek reggel már arról beszéltek, hogy hat kerületet sikerült elfoglalni, és 200 méterre voltak a központtól. Tévéfelvételeken azt lehetett látni, hogy sűrű fekete füst száll fel a keleti városrészből. A dzsihadisták keményen ellenálltak, és kilőttek egy Abrams-tankot, de a személyzetnek sikerült kimenekülnie.

Az ostromban az iraki kormányerők mellett, a kurd pesmerga harcosok, valamint síita milíciák és szunnita törzsi csapatok vesznek részt. A levegőből az amerikai légierő gépei támogatják őket.

Moszul visszafoglalása súlyos csapás lenne az Iszlám Állam iraki és szíriai területeket magába foglaló és egyoldalúan kikiáltott „kalifátusának”. Ez a város ugyanis a legnagyobb település, amelyet a dzsihadisták elfoglaltak.

Az Iszlám Államnak a nyilvánosságot általában kerülő vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi egy csütörtökön kiadott beszédében azt mondta: „nem lehet visszavonulni a totális háborútól, a harcosoknak hallgatniuk kell parancsnokaikra”.

Nyugati kémszolgálatok szerint ugyanakkor al-Bagdadi ezt magára nézve nem tartja kötelezőnek, mert szerintük ő már nincs a városban. A hírszerzési értesüléseket szokatlan módon Boris Johnson brit külügyminiszter osztotta meg a közvéleménnyel.

Moszulban másfél millió ember él és az ENSZ súlyos humanitárius válságtól és menekültáradattól tart – feltéve, ha a dzsihadisták hagyják elmenekülni az embereket. A nagyszámú polgári lakos jelenléte fékezi a hadsereg előrenyomulását és korlátozza az azt támogató amerikai légierő lehetőségeit.

Azok a lakosok, akik vállalták, hogy telefonon beszélnek a külvilággal, azt mondták, hogy a szélsőségesek lakóházaknál építenek ki állásokat, amelyek így célponttá válhatnak.

„Láttuk, hogy a Daes harcosai légelhárító géppuskát, rakétavetőt és aknavetőket telepítettek a házak tetejére – idézett a Reuters egy férfit, aki Gizlani kerületben, a reptér közelében él.

A déli és keleti kerületek lakosai pedig arról beszéltek, hogy a dzsihadisták tüzérsége hevesen lőtte az előrenyomuló hadsereget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×