eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Berlin nem akarja, hogy Schengen visszatérjen

Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította azt a német kezdeményezést, hogy további három hónappal hosszabbítsák meg az uniós tagállamok közti határellenőrzéseket. A berlini kormány belügyminisztere a közrend védelmére és a belső biztonságra  hivatkozva kérte a schengeni megállapodás átmeneti felfüggesztését. Ez azonban csak akkor lép életbe, ha a bizottsági javaslatot az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács is megszavazza.

Thomas de Maiziere azzal érvelt, hogy a helyzet továbbra is bizonytalan, noha az elmúlt hónapokhoz viszonyítva enyhülés tapasztalható. A német belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a határellenőrzések átmeneti meghosszabbítása hozzájárul a menekültkérdés átfogó megoldásához.

De Maiziere hazája, valamint három uniós-tagállam, Ausztria, Dánia és Svédország, továbbá az EU-n kívüli, de Schengen-tag, Norvégia nevében fordult az Európai Bizottsághoz, amely magáévá tette a kezdeményezést, de ez csak akkor emelkedik jogerőre, ha ezt az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyja.

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács május 12-én határozatban fogadta el, hogy az érintett öt ország a rendkívüli körülményekre való tekintettel – legfeljebb hat hónapon át – fenntarthatja határai egy-egy szakaszának ideiglenes ellenőrzését, ami november 12-én jár le.

Berlinben csaknem biztosra veszik, hogy a közrend védelmét és a belső biztonság erősítését szolgáló intézkedés három hónappal történő meghosszabbítását az Európai Unió Tanácsa is megszavazza.

A német kormány eredetileg további fél éves meghosszabbítást sürgetett, azonban az Európai Unió múlt heti csúcsértekezletén Magyarország és Szlovénia a határellenőrzés mielőbbi megszüntetését szorgalmazta, ezért, mintegy kompromisszumként került szóba, hogy a schengeni megállapodást csupán további három hónapon át helyezzék hatályon kívül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×