eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szijjártó testreszabott Brexit-alkura gondol

Úgy tűnik jóbarátra lelt Magyarországban a EU-ból távozó Nagy-Britannia. Egy londoni 1956-os megemlékezésen Boris Johnson külügyminiszter "csókolommal" köszönt és azt mondta: örömmel fogadják a magyarokat Nagy-Britanniában. Szijjártó Péter külügyminszter pedig azt mondta az InfoRádiónak: el tud képzelni egy speciális, testreszabott Brexit-alkut a britek és az EU között.

Szijjártó Péter elmondta, Magyarország két dologhoz fog ragaszkodni az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti tárgyalásokon.

„Az egyik az, hogy a kétoldalú kereskedelmi, gazdasági és befektetési kapcsolatok legyenek szabadok és korlátozásmentesek, a másik pedig az, hogy az ott munkát vállaló magyarok jogait meg tudjuk védeni.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, három miniszter is rendkívül pozitívan beszélt a magyarokról.

„David Davis, a Brexitért felelős miniszter is elismerte a magyar közösség hozzájárulását Nagy-Britannia fejlődéséhez. Az kétségtelen, hogy a személyek szabad áramlásával kapcsolatos percepciók nagyon fontos szerepet játszottak a britek kilépést támogató döntésében, de ez nem a magyarokról szólt. A mozgatórugó nem a magyar közösség volt.”

Szijjártó Péter a látogatásának békülékenyebb hangnemét firtató kérdésre úgy válaszolt, az Európai Unió és az Egyesült Királyság egymásra vannak utalva.

„Ez nem egy zéró összegű játék. Nagy-Britannia Európa második és a világ ötödik legnagyobb gazdasága. Hogy gondolhatja bárki is, hogy amit veszít Nagy-Britannia, azt megnyeri Európa? A kilépési tárgyalások során olyan megállapodásra kell törekedni, ami mindkét fél számára nyereséget hoz.”

Arról, hogy Magyarország számára a „soft” vagy a „hard” Brexit lenne jobb, a magyar külügyminiszter nem akar állást foglalni, mert mint mondta az a brit belpolitikába való beavatkozás lenne.

„Mivel mi az Európai Unió tagjai vagyunk, az unió és Egyesült Királyság jó megállapodásban vagyunk érdekeltek. Azt szeretnénk, ha egy nem svájci, norvég vagy bármi egyéb mintát követő megállapodás jönne létre, hanem kifejezetten egy testreszabott, egyedi megállapodás születne, amely megfelelően reflektálna arra a helyzetre, hogy a britek és Európa sikere egymástól függ” - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×