eur:
392.61
usd:
365.33
bux:
66580.8
2024. április 26. péntek Ervin
Az egyik legrégebbi európai erdőben vágják a fákat a lengyelek

Az egyik legrégebbi európai erdőben vágják a fákat a lengyelek

Lengyelországban a tiltakozások ellenére megkezdték egy ősi erdő részleges kivágását. A Bialowieza-erdő a Világörökség része és ősi fajok lakhelye.

„A művelet megindult” – erősítette meg Konrad Tomaszewski erdőigazgató a Guardiannek azt a hírt, hogy Európa egyik legrégebbi erdejében a nem védett részeken megkezdődött a fák kivágása.

A Bialowieza-erdő annak az erdőségnek a része, amely régen Európa nagy részét beborította. A favágás ügye élés vitát váltott ki a környezetvédők és a hatóságok között. Úgy tűnik, az aktivisták hiába tiltakoztak, mert megérkeztek a favágók.

A lengyel környezetvédelmi minisztérium szerint a tüntetők nem értik, hogy óvni akarják az erdőt: fertőzött és a turistákat fenyegető korhadt fákat akarnak kivágni – állítják a hatóságok.

A környezetvédők szerint viszont egy 10 ezer éve érintetlen ökoszisztémát bolygatnak meg azon a vidéken, ahol Európa legmagasabb fái találhatók, és ahol a kontinens legnagyobb bölénycsordái élnek.

„Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy lépjen közbe, mielőtt a lengyel kormány lehetővé teszi, hogy visszafordíthatatlan kárt okozzanak a Bialowieza-erdőben” – közölte a lengyel Greenpeace.

A környezetvédők szerint gyenge lábakon áll a kormány érvelése, hogy a „fertőzött” fák kérgében élő bogarak fenyegetik a fákat és ezért kell azokat kivágni.

„A miniszter egyszerűen nem érti, hogy ez a rovar gyakran előfordul az erdőben és hogy az erdő mindig eddig túlélte jelenlétét” – fogalmazott az egyik Greenpeace aktivista.

A látványos és bírálói szerint erősen hatásvadász kampányairól ismert szervezet tagjai azt mondják, hogy már felfedezték azokat a nyomokat, amelyek a fák kivágására utalnak.

Az új, jobboldali lengyel kormányt külföldről és otthonról is éles bírálatok érték az alkotmánybíróság átalakítása és a közmédia feletti ellenőrzés megerősítése miatt.

A környezetvédelmi minisztérium szerint 180 ezer köbméternyi fát vágnak ki egy évtized alatt az erdő olyan részein, amelyek nem esnek védelem alá.

Az Európai Unió környezetvédelmi szóvivője, Iris Petsa azt mondta: a Brüsszeli Bizottságot „aggodalommal tölti el” a projekt.

A Bialowieza erdőt 1979-ben nyilvánította a Világörökség részének az Unesco. Az erdőben 20 ezer állatfaj – köztük 250 fajta madár – él, a fák magassága pedig eléri 40-50 métert. A szomszédos Belaruszban az erdő teljes ottani területe védelmet élvez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×