eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sztrájkolnak az angol orvosok

Példa nélküli sztrájkot tartanak kedden és szerdán Angliában, ahol a kezdő orvosok még baleseti ellátást sem hajlandók nyújtani. A fiatal szakemberek a kormány szerintük erőszakkal rájuk erőltetett új munkaszerződése miatt tiltakoznak.

Kedden és szerdán is jobb elkerülni az angliai baleseti osztályokat és a betegek azt is kénytelenek lenyelni, hogy törölték a rutinműtéteket és a korábban bejegyzett vizsgálatokat.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, az NHS történetében példa nélküli módon, először indult „totális sztrájk”.

Ez nem azt jelenti, hogy az összes orvos az utcára vonult volna tüntetni, csak azt hogy a kezdő orvosok semmilyen ellátást nem hajlandók biztosítani. Emiatt a kórházakban és a várókban a betegek a sztrájk idején csak a fiatalokat helyettesítő főorvosokkal találkozhatnak.

A kedd estig, majd szerdán ismét reggeltől estig zajló sztrájk idején 13 ezer rutinműtétet és 100 ezer vizsgálatot töröltek Angliában.

David Cameron miniszterelnök bírálta a baleseti ellátás felfüggesztését, míg a fiatal orvosok számára a főgonosznak számító Jeremy Hunt brit egészségügyi miniszter az egészségügyi szolgálat „sötét napjáról” beszélt.

A pályakezdő doktorok számára azonban Hunt a Sötétség hercege. Az ő szlogenje az, hogy az NHS legyen valódi, heti hétnapos szolgálat.

Hunt azt állította: 6000 hétvégi halálesetet lehetne megelőzni, ha az orvosok „hivatásként” tekintenének munkájukra, és nem a „hétfőtől-péntekig szóló munka kultúráját” követnék.

Sok dühös orvos képeket töltött fel hétvégi munkájáról a közösségi oldalakra és a „Dolgozom, Jeremy” hashtaggel jelölte meg azokat. Van aki pedig egy ilyen plakáttal tüntetett: „Jeremy, már most is dolgozom hétvégén és így szingli vagyok!”

A pályakezdő orvosok már így is túlterheltnek és demoralizáltnak írják le magukat: „A kollégáimnak rendszeresen 2-3 ember munkáját kell elvégezni” – mondta Rachel Sinton liverpooli orvos.

A miniszter egy új szerződést akar – a kudarcot vallott tárgyalások után – saját hatáskörben rákényszeríteni a pályakezdőkre. Eszerint a hétvége normális munkaidő lenne és nem járna érte pluszpénz, miközben valamennyivel emelnék az átlagfizetést. A szerződés szerint a hétvégén nem lehetne megtagadni a nem sürgősségi ellátást.

Angliában 'junior orvosnak' számítanak azok, akik posztgraduális tanulmányaik mellett már praktizálnak.

A BBC felmérése szerint az angolok többsége még mindig a kezdő orvosok oldalán áll (57%), míg a megkérdezettek 26%-a ellenzi a sztrájkot.

Valamennyire árnyalja a képet, hogy egyre többen hibáztatják mindkét oldalt (35%), de még az angolok több mint a fele (56%) még mindig a kormány számlájára írja a sztrájkot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×