INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Egyre erősebb a koalíciós feszültség Németországban

Infostart / InfoRádió
Németországban egyre feszültebb a koalíciós pártok viszonya, Ausztria pedig kerítést épít az osztrák-szlovén határra.

Németországban egyre erősebb a koalíciós feszültség a kancellár pártja, a konzervatív CDU és a bajor testvérpárt, a CSU között.

Horst Seehofer a hétvégéig adott időt Angela Merkelnek, hogy gátat vessen az ellenőrizhetetlen bevándorlásnak. A kancellár válaszában leszögezte: a jelenlegi helyzetben nincs mód a újonnan érkezők beözönlésének gombnyomással történő leállítására, azonban azt is bejelentette, hogy szombaton rendkívüli értekezletre várja Seehofert Berlinbe, a kérdés megvitatására.

A Bild szerint Horst Seehofer, a CSU elnöke akár a pártját a szövetségi kormányban képviselő minisztereket is visszahívhatja, ami a nagykoalíciós kormány végét jelentené.

Továbbra is kritikus a helyzet a bajor-osztrák határon a menedékkérők áradata miatt, és a bajor belügyminiszter ismét élesen bírálta az osztrák hatóságokat, amiért egyeztetés nélkül éjszakánként ezres nagyságrendben szállítanak embereket a határra.

Az osztrák belügyminiszter egy reggeli rádióműsorban elismerte, hogy míg korábban csak "építési jellegű" munkák megkezdéséről beszélt az osztrák-szlovén határon, valójában kerítésről van szó, ám ezt délutánra Werner Faymann osztrák kancellár - akinek nyilatkozatai már többször is ellentétesek voltak országa későbbi politikájával - már megpróbálta finomítani és úgy fogalmazott, hogy nem kerítést, csupán kaput építenek a határra oldalsó szárnyakkal.

A szlovén nemzetbiztonsági tanács szerdai ülése után Miro Cerar miniszterelnök úgy fogalmazott: Szlovénia azonnal megkezdheti egy kerítés építését a horvát határ mentén, ha a kormány szükségesnek tartja ezt, de reméli, hogy az európai uniós intézkedések hatására lelassul a menekültáradat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az osztrák kerítésépítés bejelentésére azzal reagált, hogy minden európai vezetőnek be kell fejeznie a kettős beszédet a migrációs válság kezelésével kapcsolatban, ugyanis Bécs korábban bírálta Magyarországot a kerítés miatt, így "Európában kétfajta kerítést lehet építeni, és alkalmazni lehet a kettős mércét."

Az emberi erőforrások minisztere és a belügyminiszter bejelentette, hogy ötezer, a schengeni külső határon szolgáló rendőrnek és családtagjaiknak, összesen 15 ezer embernek nyújt 800 millió forintos keretösszegben üdülési lehetőséget a kormány, a pozsonyi kormány pedig jóváhagyta, hogy Szlovákia egy hadgyakorlat keretében, ám a migránsválsággal összefüggésben harminc katonát és tíz haditechnikai eszközt küld Magyarországra.

Szerbiában legalább tizenöt kaszárnyát alakítanak át befogadóközponttá, hogy szálláslehetőséget biztosítsanak a téli időszakban érkező migránsoknak, Svédországban ismét felgyújtottak egy menekültek számára kijelölt szálláshelyet, míg a görög partokra továbbra is több ezer migráns érkezik naponta, Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig kijelentette, hogy változtatni kell az európai menekültügyi politika alapját jelentő dublini rendszeren, mert "nem működik".

Hozzátette: a bizottság várhatóan 2016 tavaszára fogalmazza meg javaslatait.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk