eur:
389.67
usd:
361.84
bux:
68482.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A német politikai elit már nem hisz a görög vezetésnek

A görög kormány várhatóan ma nyújt be egy új adósságrendezési javaslatot az euroövezeti pénzügyminiszterek rendkívüli tanácskozásán, Brüsszelben - erről nevük elhallgatását kérő görög illetékesek beszéltek a Reuters hírügynökségnek.

Két görög kormánytisztviselő azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy Angela Merkel német kancellár és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök megállapodott: a görögök új javaslatot nyújtanak be az adósság törlesztését lehetővé tévő mentőcsomagról.

A hír azért lehet fontos, mert a német politikai elit - és így Merkel kancellár sem - hisz már a görög vezetésnek, hogy az valóban hajlandó lenne reformokat végrehajtani, cserébe a segélyért.

A korábbi mentőcsomagot elutasító népszavazás ugyan megerősítette Ciprasz hazai támogatottságát, a "nem" szavazat viszont azt is jelenti, hogy Athénnek új alkut kell kötnie a hitelezőkkel.

Görög illetékesek most azt állítják: Ciprasz személyesen mutatja be az új javaslatot kedden.

Angela Merkel hétfőn rendkívüli tanácskozást folytatott Francois Hollande francia elnökkel. A két vezető arra sürgette Athént: nyújtson be új tervet az adósság fizetésére. Hollande megjegyezte: az ajtó még mindig nyitva áll a görögök előtt.

Jeroen Dijsselbloem, a Valutaunió országainak pénzügyminisztereit egyesítő Eurocsoport vezetője viszont figyelmeztetett bármely új alkunak ugyanolyan szigorú feltételei lesznek, mint a korábbi segélycsomagoknak.

A korábbi keménykedés után Alekszisz Ciprasz az este valóságos diplomataként viselkedett: a görög kormányfő telefonon beszélt az amerikai pénzügyminiszterrel. Washington jelezte, hogy továbbra is az Eurozónában kívánja látni a görögöket.

Ciprasz felhívta Mario Draghit, az Európai Központi Bank elnökét és felvetette, hogy sürgősen fel kell oldani a görög bankbetétekre bevezetett korlátozásokat.

Az EKB a korábbinál magasabb biztosítékot követel a görög bankoktól cserébe azért, hogy rendkívüli hitelekkel lássa el azokat, így továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy a görög bankok egyszerűen kifogynak a pénzből.

Christine Lagarde, az IMF vezetője közben azt mondta Ciprasznak: a Valutalap addig nem tud pénzt folyósítani, amíg Athén nem rendezte elmaradt törlesztő részleteit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×