eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Civil szervezetek lobbiznak a menekültek mellett Szlovákiában

Civil szervezetek egy csoportja felszólította Robert Fico szlovák kormányfőt, értékelje át menekültügyi politikáját. A tizenhat szervezet nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, hogy változtasson mereven elutasító álláspontján és legyen szolidáris a migránsokkal.

A kezdeményezést elindító civil szervezetek - a többi között az Emberi Jogi Liga, a Marginál Polgári Társulás, a Milan ©imeèka Alapítvány és a Szlovák Katolikus Karitász - felhívják a kormányfő figyelmét arra, hogy nem megfelelő a kormány hozzáállása az Olaszországon és Görögországon keresztül érkező menekültek befogadását illetően. Felszólítják a Fico-kabinetet, hogy önkéntesen vegyen részt az Európai Unió menekültelhelyezési programjában az unión kívüli országokból érkezett személyek befogadásának kezelése céljából.

Zuzana Stevulová, az Emberi Jogok Ligája jogásza elmondta: a szlovák politikusok többsége populista megnyilvánulásaival indokolatlan félelmet, olykor már idegengyűlöletet gerjeszt.

"Nem érdemes dramatizálni az állítólagos biztonsági kockázatokat, hiszen Szlovákiában is működik az a hatékony ellenőrző rendszer, amely képes leleplezni azokat, akik nem politikai menekültek" - tette hozzá Zuzana Stevulová.

A kezdeményezők szerint nem arról van szó, hogy bárminemű ellenőrzést kihagyva szeretnék jóváhagyatni a menekültek befogadását, tekintettel a terrorizmus veszélyére. A civil szervezetek csoportja lehetővé szeretné tenni a menekültek biztonságos és legális érkeztét, ezáltal minimalizálni a szabályozatlan bevándorlást.

Jana Dubovcová szlovák emberi jogi ombudsman üdvözölte a civil szervezetek kezdeményezését, amely szerinte remélhetően kiegyensúlyozza az eddigi egyoldalú és elfogult véleményeket.

A szlovák parlament elnöke, Peter Pellegrini a kormánytagokkal folytatott megbeszélése után úgy döntött, hogy az e heti parlamenti ülés programjába is besorolja az Európai Uniót sújtó migrációs hullám témáját. Robert Fico miniszterelnök ennek kapcsán kijelentette, hogy a parlamentben elfogadott nézőpontot fogja képviselni a jövő héten esedékes uniós miniszterelnökök találkozóján is.

A szlovák politikusok nagy része elutasító magatartást tanúsít az unió által szorgalmazott kvótarendszer iránt. Eszerint Szlovákiának 785 menekültet kellene befogadnia.    

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×