eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Újságírókat is listázott a brit hírszerzés

A brit hírszerzés kommunikációs figyelőszolgálata egy akciója során lehallgatta és rögzítette többek közt a BBC, az NBC, a New York Times, a Washington Post, a Reuters hírügynökség valamint a francia Le Monde munkatársainak üzenetváltását - tudatja cikkében a szintén megfigyelés alá került brit napilap, a The Guardian.

A Guardian cikke arra az Edward Snowden-re hivatkozik, aki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnél szigorúan titkos adatok százait gyűjtötte össze, hogy ezeket - állítólag lelkiismereti okokból - óriási szenzációt keltve, a világ elé tárja. Snowden a felelősségre vonás elől Oroszországba menekült, jelenleg is ott rejtőzik.

Snowden és a Guardian szerint még 2008-ban történt, hogy a brit hírszerzés kiképzési gyakorlat keretében kipróbálta, be tud-e hatolni száloptikás e-mail továbbító rendszerekbe, majd amikor sikerrel járt, tíz percen át hallgatta le és rögzítette világlapok és sajtóorgánumok munkatársainak az üzenetváltásait, mintegy 70 ezer e-mailt. Sok érdektelen anyag mellett fontos főszerkesztői utasításokat és bizalmas szövegeket is ellopott. E sikeres kísérlet után a hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy egyes tényfeltáró újságírókat listáznia kell, különösen azokat, akik katonai ügyek után kutakodnak, mert épp olyan nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek, mint a terroristák.

Most, hogy mindez kiderült, több mint száz szerkesztő küldött közös levelet David Cameron miniszterelnökhöz, tiltakozva a lehallgatás miatt, és az ellen, hogy egyes újságírók megfigyelés alá kerültek. Több vezető sajtóbeosztott ügyvédhez fordult, s a jogászok új, a lehallgatásokat tiltó törvény meghozatalát szeretnék elérni.

De a tizenhét halálos áldozatot követelő, legújabb párizsi terrocselekmények után, több más európai politikus mellett, David Cameron miniszterelnök is azt nyilatkozta, hogy az elhárítás számára biztosítani kell az elektronikus adatgyűjtés lehetőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×