eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Már gyermek terroristákat is bevet az ISIS

Biztonsági szakértők szerint minden korábbi határt átlépett az úgynevezett Iszlám Állam. A szélsőséges dzsihádista szervezet legutóbbi videóján úgy tűnik, hogy egy gyerek végez ki két foglyot, akiket az ISIS orosz kémeknek nevez. Elemzők szerint a szervezet egyre eredményesebben vet be kiskorúakat a harcra.

Elemzők szerint egy korábbi videón is látható kazah fiú lehet az, aki az ISIS legutóbbi videofelvétele szerint egy pisztollyal agyonlő két foglyot. Az európai és közép-ázsiai kinézetű férfiak előzőleg elismerik, hogy az orosz titkosszolgálat, az FSZB ügynökei.

Egyikük azt állítja, hogy az Iszlám Állam soraiban harcoló, oroszul beszélő fegyveresek után kellett kémkednie. A másik azt állítja, hogy az Iszlám Állam vezetőjét kellett volna megölnie.

Arról, hogy valódi gyilkosságokat mutat-e a videó, vita folyik a közösségi oldalakon. A felvételen látható fiú ugyanaz lehet, mint akit egy tavaly novemberi felvételen lehetett látni, amely kiképzésen részt vevő fiatal, főleg kazah gyerekeket mutatott be. A magát Abdullának nevező fiú azt mondja: "Hitetlenek, én leszek az, aki lemészárol benneteket. Mudzsahed leszek".

Egy nappal korábban egy másik ISIS-videó arra utal, hogy egy 14 év körüli fiú hajtott végre öngyilkos robbantást Irakban.

Szakértők megjegyzik, hogy a gyerekek bevetésével az ISIS saját korábbi normáit is átlépte.

A foreignpolicy.com külpolitikai magazin megjegyzi: az Iszlám Állam összetett módszereket alkalmaz a gyerekek verbuválására és indoktrinálására.

Szíriában 15 éves gyerekeket is harcba küldenek és ingyenes oktatással próbálják őket magukhoz csábítani.

A kazah kormány egyelőre nem reagált a keddi videóra, de kemény törvénykezéssel próbálja megakadályozni a "szélsőséges propaganda" terjesztését.

A kazah nemzetbiztonsági hivatal szerint 300 állampolgáruk utazhatott Szíriába, hogy az Iszlám Államot támogassa. Becslések szerint ezeknek az embereknek a fele nő és gyerek.

Erlan Idrisszov kazah külügyminiszter azt mondta: kormánya legfőképp amiatt aggódik, hogy Kazahsztánban és a térségben gyökeret eresztett a szélsőséges ideológia.

Jador Norbutajev, a fergana.ru közép-ázsiai hírügynökség védelmi szakértője szerint a szélsőséges ideológia olyan vírus, amely könnyen fertőzi meg gazdaságilag fejletlen, szegény országokat vagy közösségeket. A közép-ázsiai fiatalok számára hamarosan az lesz a kérdés, hogy Oroszországba menjenek-e vendégmunkásnak, vagy a "Nagy Eszméért" harcoljanak, jó fizetés mellett - figyelmeztet.

Más elemzők ugyanakkor megjegyzik: a régió autokrata kormányai az iszlamista fenyegetés emlegetésével próbálják megerősíteni magukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×