eur:
389.78
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Baleset Európa legnagyobb atomerőművében

Az ukrán kormány azt állítja, hogy nem jelent veszélyt az emberek egészségére az ország dél-keleti részén történt atomerőmű-baleset. A helyi hatóságok szakvéleményét később a Francia Nukleáris Intézet is megerősítette. Azért kelthet aggodalmat egy ukrán nukleáris baleset híre, mert az 1986-ban, a csernobili erőműben bekövetkezett robbanás a világ legsúlyosabb nukleáris balesete volt.

Múlt pénteken történt baleset a Zaporozsjében található ukrán atomerőmű hat reaktorblokkjának egyikében, de csak szerdán jelentették be.

A helyi hatóságok szerint az incidenst egy rövidzárlat okozta és az nem jelent fenyegetést az emberek egészségére. "Nincs veszély, nincsenek gondok a reaktorokkal" - mondta Volodimir Demcsisin ukrán energetikai miniszter - aki csak kedden foglalta el posztját.

A miniszter szerint Európa legnagyobb atomerőműve december 5-én visszatér a normál rezsimre.

A külvilágban azért kelthet aggodalmat egy ukrán nukleáris baleset híre, mert az 1986-ban, a csernobili erőműben bekövetkezett robbanás a világ legsúlyosabb nukleáris balesete volt. Az emberi mulasztás által okozott csernobili katasztrófa nyomán radioaktív port hordott szét a szél Észak- és Nyugat-Európában.

Ukrajna, Belarusz és Oroszország néhány ezer főre becsülte a csernobili baleset halottainak számát, miközben a Greenpeace környezetvédelmi kampányszervezet szerint akár 93 ezerre is rúghat majd a Csernobil által okozott elhalálozások száma.

Ezúttal az ukrán hatóságok vizsgálati eredményeit egy nyugati intézmény, a francia állami nukleáris biztonsági intézet is megerősítette, amikor közölte: nem észlelt a normálistól eltérő radioaktív sugárzást így a baleset nem veszélyeztette a lakosok biztonságát.

Ukrajna jelezte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek, hogy a Zaporozsjei Atomerőmű egyik reaktorát egy rövidzárlat nyomán biztonsági okokból leállították és hogy nem került radioaktív szennyezés a környezetbe.

Az energetikai miniszter azt mondta, hogy ideiglenesen lekapcsolták az érintett blokkot az áramtermelő rendszerről, bár a reaktor rendesen működik.

Később a DTEK ukrán energiavállalat azt mondta, hogy néhány órára áramhiány miatt korlátozta az áramellátást a dnyipropetrovszki és donyecki régióban és a főváros, Kijev egyes kerületeiben is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×