eur:
388.78
usd:
361.59
bux:
68076.75
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nehézségek a takarékos időseknek

A brit jegybank, a Bank of England úgy határozott, hogy fél százalékon tartja a kamatlábat, amíg az országban nem csökken jelentősen a munkanélküliség. Az alacsony kamattal a gazdasági fellendülést kívánja elősegíteni a bank. A takarékbetéteik kamatjövedelmében bízó nyugdíjasok számára ez nagyon rossz hír.

A brit jegybank Kanadából szerződtetett kormányzója, Mark Carney jelentette be az előreláthatóan hosszú időre rögzített félszázalékos kamatláb hírét. Szerinte a minden eddiginél alacsonyabb kamat élénkíteni fogja a gazdaságot, megkönnyíti jelzálog kölcsön felvételét az ingatlan-vásárlóknak és növeli a fogyasztást. Viszont a takarékoskodó idősek máris a bőrükön érzik, mit jelent számukra, hogy az összekuporgatott takarékbetéteik nem hoznak semmit, miközben az infláció két százalékos.

Mark Carney úgy látja, hogy az idősek számára szép feladat áldozatot hozni a jövő zálogát képviselő fiatalokért, és az ország gazdasági fellendüléséért. Sok nyugdíjas viszont inkább annak örülne, ha a fiatalok hoznának áldozatot azokért, akik egy életen át dolgoztak.

A Bank of England kormányzója addig nem kívánja emelni a kamatlábat, amíg a munkanélküliség nem süllyed 7 százalék alá. Jelenleg 8 százalék, 2009 eleje óta nem volt 7 százalék alatt.

750 ezer új munkahelyet kellene létrehozni, ám ehelyett mostanában több ezer fős elbocsátások vannak a szigetországban. Szakértők szerint valószínűleg 2016-ig kell várni a kívánt mértékű csökkenés esetleges bekövetkeztére.

A hitelre és kölcsönre számító üzletemberek valamint a jelzálogkölcsönt törlesztők számára nem rossz hír a brit jegybank bejelentése, a takarékbetétesek számára annál kedvezőtlenebb. Sokan átteszik a lekötött pénzüket a folyószámlájukra, így legalább azonnal hozzáférhető, ha költeni akarnak belőle. Keresik, miként lehetne legalább alacsony jövedelmet hozó módon elhelyezni a megtakarításukat.

Miben reménykedhetnek? Talán abban, hogy a bankelnök megjegyezte: esetleg akkor is emeli a kamatlábat, ha az életnívó drasztikusan csökken Angliában.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×