eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Brutális mennyiségű német aranyat őriznek külföldön

Hazatelepíti aranytartalékának az ötvenes évek óta a Francia Nemzeti Bankban őrzött részét Németország. Összesen 374 tonna nemesfémről van szó, melyet a tervek szerint öt év alatt szállítanak a Bundesbankhoz. A német vezetés az Egyesült Államokban, illetve Nagy-Britanniában is jelentős aranykészletet őriztet, melyek egy részét a következő években szintén hazaszállítják.

A német szövetségi bank igazgatója szerint az arany Franciaországból való hazatelepítése semmilyen diplomáciai bonyodalmat sem fog kelteni a két ország között, még akkor sem, ha a lépés bejelentésére gyakorlatilag a francia-német barátsági szerződés aláírásának ötvenedik évfordulóján került sor.

A németek egyébként alapvetően azzal magyarázzák a hazatelepítés tényét, hogy vége van a hidegháborúnak, így többé nem kell egy esetleges szovjet inváziótól tartaniuk - eredetileg ugyanis ezért menekítették nyugatabbra az aranytartalék egy részét - ráadásul, mint mondják, az euró bevezetése óta nincs szükségük arra, hogy az esetleges pénzváltásokhoz aranyat tartsanak Párizsban.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik az is, hogy német állampolgárok egy része tavaly mozgalmat indított a külföldön tartott aranytartalékok Németországba való visszatelepítéséért. Az elemzők szerint a Bundesbank valójában ennek a követelésnek fog most részben eleget tenni.

Az Egyesült Államok után Németország rendelkezik a legnagyobb, 3396 tonnányi aranytartalékkal a világon, ennek értéke mai árfolyamon 143 milliárd euróra rúg. Ebből eddig mindössze 1036 tonnát őriztek német területen, a már említett párizsi tétel mellett 1536 tonnát New Yorkban, 450 tonnát pedig Londonban tartanak. A tervek szerint az Egyesült Államokból a Bundesbank csupán 300 tonna aranyat fog hazatelepíteni, a többit szükség, például devizavásárlás esetére helyben hagyják, a londoni tartalékhoz pedig egyáltalán nem nyúlnak hozzá.

Az ügy kapcsán a Les Echos gazdasági napilap közzétette, hogy Franciaország a világ ötödik legjelentősebb aranytartalékával rendelkezik, a központi bankban összesen 2435 tonnányi áll rendelkezésre ebből a fémből, melynek értéke meghaladja a 140 milliárd dollárt. E kincset a Nemzeti Bank 11 ezer négyzetmétert kitevő páncéltermeiben őrzik, annyira szigorúan, hogy más, a francia vezetés által meg nem nevezett országok, sőt a Nemzetközi Valutaalap is itt tartja aranytartalékainak egy részét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×