INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Több ezer munkahelyet szüntet meg a Renault - elbocsátások nélkül

Infostart / InfoRádió
Hétezerötszáz munkahelyet fog megszüntetni Franciaországban a Renault autógyártó a következő három évben. A részben állami tulajdonú cég arról biztosította a szakszervezeteket, hogy a tervet elbocsátások nélkül fogja végrehajtani. Mindeközben Franciaországban a munkanélküliség a tengerentúli megyéket is beleszámítva meghaladja a tíz százalékot.

A Renault vezetése hetek óta egyeztet a szakszervezetek képviselőivel, és az első számokat a keddi, sorrendben hatodik tárgyalási forduló után jelentették be. Ezek szerint 2016-ig a társaság összesen 7800 munkahelyet fog megszüntetni, ebből 5700-at úgy, hogy a nyugdíjba vonulók helyét nem pótolják. A fennmaradó 2100 állás jelenlegi betöltői számára áthelyezéseket, átképzéseket, illetve korkedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőséget ajánlanak majd fel.

E fenti intézkedéseknek köszönhetően a cégvezetés nyugodt szívvel hangoztathatja, hogy a masszív, egészen pontosan 14 százalékos munkahelyrombolást elbocsátások nélkül fogja elvégezni. A módszer az újraiparosítási miniszter tetszését is elnyerte, Arnaud Montebourg ugyanis úgy fogalmazott, hogy a Renault nem lépte át a kormány által meghúzott határokat, azaz nem épít le és nem zár be gyárat, tehát a dolog így rendben van - tette hozzá.

A gyárbezárás kérdését ugyanakkor még nem tisztázták végérvényesen, Carlos Ghosn elnök-vezérigazgató kedden azt mondta, ha sikerül megállapodniuk a szakszervezetekkel, úgy arra valóban nem fog sor kerülni. A vezető hangsúlyozta, hogy ellentétben a Peugeot-Citroennel a Renault-nak nincsenek túlzott kapacitásproblémái, a cég egyszerűen a franciaországi munkaterhek alatt görnyedezik. A hároméves leépítéssel egyébként összesen 400 millió eurós megtakarítást fognak elérni.

A francia területen történő gépkocsigyártás folyamatos visszaszorulása megállíthatatlannak tűnik, a már említett Peugeot-Citroen autógyártó hat hónapja jelentett be egy 8 ezer fős leépítést. A cégvezetés azóta is folyamatosan egyeztet a szakszervezetekkel, ám a dolgok nem igazán mennek zökkenőmentesen: szerdán a bezárásra ítélt aulnay-sous-bois-i gyár alkalmazottai váratlanul sztrájkba léptek, mert nem értenek egyet a PSA által javasolt elbocsátási feltételekkel.

Mindeközben Franciaországban 2012. harmadik negyedévében tovább romlottak a foglalkoztatási mutatók, a központi statisztikai intézet, az Insee adatai szerint a tengerentúli megyéket is beleszámítva immár az aktív lakosság 10,3 százaléka számít munkanélkülinek. És a helyzet idén sem lesz valami fényes, a munkanélküli segélyek kifizetését kezelő Unedic nevű szervezet 2013-ra további 180 ezer állástalannal számol.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk