eur:
389.75
usd:
365.1
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Fontos alkotás hiányzik a reneszánsz festő óriástárlatáról

Nürnbergben mától látogatható az a Dürer-kiállítás, amelyre közel ötven ország legrangosabb múzeumai küldték el a nagy reneszánsz festő gyűjteményükben található képeit. Egy régi keletű viszályból kifolyólag a müncheni Pinakothek - elővigyázatossági indokokra hivatkozva - nem volt hajlandó kölcsönadni a festő önarcképét.

Csütörtök reggel szokatlanul hosszú sor várakozott a nürnbergi nemzeti múzeum előtt, hogy már az első nap láthassa azt a kiállítást, amelyen a város alighanem leghíresebb szülöttjének, Albrecht Dürernek festményeit mutatják be. A szeptember 2-ig látható tárlatra máris több mint ezer csoport jelentkezett be, hogy művészettörténész vezetésével tekinthesse meg a világ legtekintélyesebb múzeumaiból, így a párizsi Louvre-ból és a szentpétervári Ermitázsból kikölcsönzött képeket.

Összesen 120, köztük Magyarországról is érkezett festmény bizonyítja a reformáció korában élt Albrecht Dürer kimagasló tehetségét. Dürer, a nála alig néhány évvel idősebb olasz Leonardo da Vincihez hasonlóan sokoldalú tehetség volt, mert festőként, grafikusként, könyvkiadóként és művészetelméleti íróként is marandót alkotott. Neve szülei származásának helyére, a Gyula melletti Ajtósra emlékeztet, a falu nevét felmenői nemesi előnévként használták és ebből lett az 1471-ben született Albrecht Dürer nevének szószerinti fordítása. Noha eredetileg apja és nagyapja mesterségét, az ötvösművészetet tanulta ki, már fiatalon a festészet és grafika felé fordult.

Tökélyre fejlesztette a képmás műfaját. Öntudatos festő volt, aki a müncheni Pinakothekban látható önarcképét nemcsak szimmetrikus, frontális ábrázolással alkotta meg, ami addig a Krisztus-képek kiváltsága volt, hanem már monogrammal is ellátta és ezzel megalkotta a médiatörténet első copyrightját.

A csütörtökön megnyílt nürnbergi tárlatról azonban éppen ez a kép hiányzik: egy évszázadokra visszanyúló vitából kifolyólag a Pinakothek nem volt hajlandó kikölcsönözni féltve őrzött kincsét, arra hivatkozva, hogy a szállítás során esetleg megrongálódna a páratlan műalkotás. Bennfentesek azonban tudni vélik, hogy a müncheni döntés hátterében a festő önarcképére vonatkozó tulajdonjog régóta hangoztatott nürnbergi érvek állnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Az idei év jelentős változásokat hozott az Apple iPhone 15 sorozatának piaci fogadtatásában, különösen az alapmodell tekintetében. A Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) által végzett kutatás szerint az alap iPhone 15 modell eladásai a teljes iPhone-értékesítésnek csupán 14%-át tették ki, ami éles esést jelent a tavalyi, azonos időszakban mért 19%-hoz képest, az akkori elődmodellel összefüggésben - írta az Apple Insider. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×