eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hibázott-e a rendőrség Toulouse-ban?

Elszabadultak a politikai indulatok Franciaországban a toulouse-i gyilkos elleni fellépés miatt, a baloldali ellenzék a rendőrség elitalakulatának fellépését, a belügyminisztert és a titkosszolgálatokat vádolja.

Alig ért véget csütörtökön Toulouse-ban a három zsidó kisgyermek, egy fiatal rabbi és további három francia katona meggyilkolásával gyanúsított férfi elleni rendőrségi támadás, amely a 24 éves elkövető, a magát az iszlám szent harcosának és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjának mondó Mohamed Merah halálával végződött, a politikai polémiai újfent kirobbant Franciaországban.

A baloldali ellenzék, illetve a média által megszólaltatott szakértők egy része úgy véli, hogy a terrorista ellen másképp is fel lehetett volna lépni. A rendőrség elitalakulata, a RAID konkurensének számító csendőrségi különleges alakulat, a GIGN alapítója például úgy vélte, hogy könnygázgránáttal kellett volna kifüstölni Merah-t a lakásból, ahová elbarikádozta magát.

A RAID volt tagjai azonban azt mondják, nem krimiről, hanem valóságos akcióról volt szó, amelynek során az elitalakulat mindent megtett, ami emberileg és szakmailag lehetséges volt. Emlékeztetettek arra, hogy a rendőrök az életüket kockáztatták, amikor a deklaráltan további gyilkosságokat elkövetni akaró férfi lakásába behatoltak.

A zöldpárt elnökjelöltje, a norvég származású, erős akcentusa miatt a média egy részében sokat gúnyolt Eva Joly egyenesen a belügyminiszter lemondását követelte, azt állítva, hogy politikai célokra használta fel az esemény "nyújtotta" lehetőséget. A kormánypárti politikusok körében erős felháborodást keltett, hogy Francois Hollande biztonságügyi szakértője a rendőrségi akció kellős közepén egy Twitter-üzenetben a kommandósokat bírálta, amiért "nem képesek elkapni egy magányos elkövetőt".

A kritikák másik része a titkosszolgálatokat érinti, sokan azt kérdezik ugyanis, miképpen lehetséges, hogy az Afganisztánt és Pakisztánt megjárt, többszörösen büntetett előéletű Mohamed Merah nem állt folyamatos megfigyelés alatt? Francois Fillon miniszterelnök erre azt mondta, a szolgálatok egy ideig figyelték ugyan a férfit, de semmi jel sem utalt arra, hogy merényletek elkövetésére készült volna.

A hatóságok most azt vizsgálják, hogy Mohamed Merah-t kik támogathatták akciója kitervelésében és elkövetésében. A férfi családtagjainak előzetes letartóztatását meghosszabbították.

Bírálnak a zsidó szervezetek

Az ügy egy másik, a mértékadó média által alig említett vetületéhez tartozik, hogy több zsidó vagy a zsidósággal, illetve Izraellel szimpatizáló szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett Catherine Ashton európai külügyi és biztonságpolitikai főképviselő eltávolítása érdekében. A kezdeményezőket és amúgy az izraeli kormányt a politikusasszony azzal haragította magára, hogy párhuzamot vont a toulouse-i zsidó gyermekek meggyilkolása és a gázai palesztin gyermekek sorsa között.

Az öt szervezet által megfogalmazott, az internetre is föltett petíció készítői azt állítják, hogy Catherine Ashton folyamatos Izrael-ellenes megnyilvánulásai közvetett módon ugyan, de nagymértékben hozzájárultak a zsidók elleni gyűlölet igazolásához és az antiszemitizmus újbóli megerősödéséhez Európában.

A toulouse-i eset kapcsán egyébként Richard Prasquier, a franciaországi zsidó szervezetek szövetségének elnöke a francia médiát bírálta, amiért rendszeresen palesztin-párti álláspontot képvisel, és ezzel hozzájárul Izrael és a zsidóság megbélyegzéséhez.

A franciaországi zsidó vezetők egy része egyébként már hónapok óta figyelmeztet, hogy az igazi Izrael-ellenes erők Franciaországban baloldalon, például a zöldek között találhatók, csaknem feltétel nélküli palesztin-párti politikát folytatnak, és vezetőik, illetve tagjaik között hemzsegnek a volt kommunisták és trockisták.

A Le Figaro egyik vezető publicistája, Ivan Rioufol Mohamed Merah kapcsán rendkívül kritikus hangvételű írásban bírálta a baloldali "moralistákat", szerinte ugyanis konformista gondolkodásmódjukkal és a politikai korrektséget a valóságnál is fontosabbnak tartó magatartásukkal ők maguk "költötték" ki a toulouse-i szörnyet.

Most életnagyságban láthatják a radikális "náciszlámizmus" megnyilatkozását, amelyet eddig gyávaságukban és elvakultságukban mindenáron tagadni akartak - fogalmaz a szerző cikkében, amelyet a zsidó cégvezetők és szakemberek szervezetének honlapja teljes terjedelemben átvett.

Szintén nagy visszhangot váltott ki a Le Point liberális hetilap egyik publicistájának az írása, melyben Philippe Tesson azt állítja: a terrorista esete megmutatta, hogy Nicolas Sarkozy messze alkalmasabb államfőnek, mint a szocialista Francois Hollande vagy a centrista Francois Bayrou, ez utóbbiak ugyanis szerinte méltatlan módon viselkedtek a tragédia első napjaiban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×