eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Politikai következményei lehetnek a gázár-emelésnek

Komoly fejtörést okoz a francia kormány számára, hogy az Államtanács felfüggesztette a gázárak még szeptemberben eldöntött befagyasztását, a testület szerint ugyanis komoly kétségek merültek fel az akkori határozat törvényességét illetően. A Fillon-kabinetnek egy hónapja van egy újabb döntés kidolgozására, ellenkező esetben a gázárak akár 10 százalékkal is megugorhatnak.

Az Államtanács határozata a francia kormány és a gázszolgáltatók között több hónapja zajló vita újabb állomását jelenti. A Fillon-kabinet szeptember végén döntött arról, hogy a jövő májusban esedékes elnökválasztásokig nem engedi emelkedni a lakossági földgáz árát, és a gázszolgáltatók, köztük a gyakorlatilag piaci monopóliumot élvező GDF Suez, rögtön jelezték, hogy megtámadják a határozatot.

A szolgáltatók dühét azt váltotta ki, hogy a kormány egy éven belül kétszer élt az árak befagyasztásának lehetőségével, s ez csak a GDF Suez számára közel 400 millió eurós bevételkiesést okoz az idén. Az Államtanács, amely egyfelől a végrehajtó hatalom tanácsadó testületeként működik, másrészt azonban a közigazgatási jogvitákban a fellebbviteli bíróság szerepét is betölti, a gázszolgáltatóknak adott igazat.

Határozatában kimondta ugyanis, hogy 8,8-10 százalékkal kellene felemelni a gázárakat ahhoz, hogy a szolgáltatók fedezni tudják beszerzési költségeik emelkedését. Az Államtanács mindehhez azt is hozzátette, hogy az árak befagyasztása közvetlenül veszélyezteti a gázpiacon az utóbbi időben megjelent kisebb szolgáltatók fennmaradását, és így egy egészséges konkurencia kialakulását a francia piacon.

A testület döntése a jelek szerint felkészületlenül érte a francia kormányt, Eric Besson energiaügyi miniszter ugyanis szerdán csak annyit mondott az ügy kapcsán, hogy mindenképpen meg akarják akadályozni az árak drasztikus megugrását, és egyelőre ennek a mikéntjét keresik.

Elemzők szerint azonban a Fillon-kabinet ezúttal csapdába került, amennyiben ugyanis az Államtanács által jelzettnél alacsonyabb mértékű áremelést engedélyeznek, úgy azt a szolgáltatók újra megtámadhatják, ha azonban közvetlenül a tél beállta előtt engedik a lakossági gáz a tíz százalékos drágulását, annak beláthatatlan politikai következményei lehetnek.

Annyi bizonyos, hogy rendkívül kényes témáról van szó, az energia ugyanis Franciaországban is egyre komolyabb tételt jelent a háztartások költségvetésében, a gáz ára például az elmúlt hat év alatt nem kevesebb, mint 60 százalékot emelkedett.

A gázárak kiszámítását egyébként fogyasztóvédelmi egyesületek már évek óta bírálják, szerintük ugyanis az kifejezetten hátrányos a fogyasztók számára, mivel a hosszú távú, a magas kőolajárhoz kötött szerződések alapján végzik el. Ami azt eredményezi, hogy azok akkor sem mozdulnak, ha a gáz ára éppen csökken a piacokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×