eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Pénzmosás vagy elszámolási hiba?

A Vatikán bankja, az IOR szerint egy hibás elszámolás miatt "indítottak támadást" az intézmény ellen azzal, hogy pénzmosás gyanúja miatt nyomozás kezdődött. Az olasz rendőrség 23 millió eurónyi összeget zárolt. A pápai állam pénzemberei szerint azonban nem történt bűncselekmény, csak egy hiba.

XVI. Benedek pápa elégedetten térhetett haza nagy-britanniai útjáról, mert a szkeptikus britek tömegeit sikerült megnyernie magának. Otthon azonban kínos botrány várta.

Az olasz hatóságok pénzmosás gyanúja miatt nyomoznak a Vatikán bankja ellen. Ettore Gotti Tedeshci bankelnök azonban szerdán azzal védekezett, hogy nem történt törvénysértés, csupán egy hiba miatt támadt gyanú.

"Megalázó, hogy vizsgálat indult. Egy eljárási hibát használnak fel arra, hogy megtámadják az intézményt, annak elnökét és általában a Vatikánt" - mondta a feldúlt Tedeschi egy olasz lapnak. A kérdéses pénzügyi művelet teljesen hétköznapi volt, a Vatikán bankja egyik számlájáról másik számláira mozgattak át pénzt. Az elmúlt hónapokban új belső normákat vezettek be, hogy megfeleljenek a nemzetközi normáknak - tette hozzá.

A bankelnök és helyettese ellen két római vizsgálóbíró rendelt el nyomozást, mert gyanújuk szerint megsértették az Európai Unió pénzmosás elleni szabályait.

A Vatikán megdöbbenésének adott hangot és teljes bizalmáról biztosította két dolgozóját.

Igazságügyi források szerint az olasz rendőrség megelőző célzattal 23 millió eurónyi pénzt zárolt az IOR-nak egy olasz pénzintézetnél nyitott számláján.

A pénzügyi rendőrség gyanúsnak talált két transzfert és ezután fagyasztotta be a számlát. Az egyik átutalással 20 millió eurót akartak küldeni egy amerikai bank német fiókjába, a másikkal három milliót egy olasz bankba.

A vatikáni bank a pápai állam pénzét és világszerte sok vallásos intézmény és jótékonysági alap pénzeit kezeli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×